bursa devlet tiyatrosu

pipisik
devlet tiyatroları’na bağlı, bursa ili teşkilatı.

devlet tiyatroları genel müdürlüğü resmi sitesinden:

"1957 yılında bursa’mızın ikinci ahmet vefik paşa’sı ihsan sabri çağlayangil’in valiliği zamanında çevresinin ve sanat dostu kişi ve kurumların katkılarıyla ahmet vefik paşa tiyatrosu’na eski marmara sineması binası tahsis edilmiştir. 28 eylül 1957 akşamı perdelerini açan ahmet vefik paşa tiyatrosu 1971 yılında yerleşik düzene geçene kadar turne tiyatrosu olarak hizmet vermiştir. yerleşik düzene geçmeden önce 1957-1971 yılları arasında bursa ahmet vefik paşa tiyatrosu’nda oynanan oyunların bazıları şunlardır;

ııı.selim (celal esat arseven), hafta başı (j.b.priestley), dışarıdakiler (haldun taner), günah gecesi(perihan zorlu), samanyolu (karl wittlinger), bir yastıkta (paolo levi), kraliçe ve asiller ( ugo betti), hatıra defteri (f. goodrich), kiralık bina ( e.filippo), dön bana (w. ınge), aşk acısı (m.achard), ve değirmen dönerdi (haldun taner), hırsız(g.tervaque), duvarların ötesi(turgut özakman), evlat evlattır(e. filippo), gönül avcısı(d.fabri), hürrem sultan(orhan asena), karayar köprüsü(refik erduran), pervaneler(cahit atay), yalan (orhan asena), kibarlık budalası (moliere), dört albayın aşkı (peter ustinov), pollyanna (elenor h. porter), gelin (e.zola-marcelle maurette), kaneviçe (turgut özakman), aşk ve barış(suat taşer), hacı yatmaz(c.f.başkut), hortlaklar(h. ıbsen), baba evinde hayat(h.linosey-r.couse), leylek sultan(haldun marlalı), ikiz kardeşim(david r. mac douglal), macun hokkası (musahipzade celal), pusuda( cahit atay), ocak(turgut özakman), bir donkişot( j.anoilh), mor defter( çetin atlan), göç( c.f.başkut), dumanlı’da telaki var( nazım kurşunlu), tilki( b.johnson), ağaçlar ayakta ölür( a.casona), huzur çıkmazı( haldun taner), tohum ve toprak( orhan asena), foto finiş(p.ustinov), bir komiser geldi(j.b.priestley), dünkü çocuk( c.kanin), düşman çiçek göndermez( pedro bloch), çil horoz( oktay rıfat),topuzlu( hidayet sayın), dünyanın düzeni(sean o’casei), evcilik oyunu(adalet ağaoğlu), savunma(paolo levi), merdiven (nazım kurşunlu), isyancılar(recep bilginer), bir bebek evi(h.ibsen), istanbul efendisi(musahipzade celal), kördüğüm(hidayet sayın), yedi balkonlu ev(alejandro casona), ayakta durmak istiyorum(tarık buğra), kireçli bahçe(enid bagnold), papatya falı( j.anouilh), aya bir yolcu( aydın arıt), kaçak( f.hochwaelder), ekinler yeşerince( e.williams), kadınlar mektebi(moliere), akadın yayı(güngör dilmen), keçiler adası cinayeti( ugo betti), emekli( c.f.başkut), candida( b.shaw), orda bir köy var uzakta( selahattin engin), bedel( a.miller), balıkesir muhallebicisi( reşat nuri güntekin),gecikenler( n.kurşunlu), zoraki tabip( ahmet vefik paşa), ölen hangisi(c.f.başkut), vur emri-ezik otlar(necati cumalı), yağmur sıkıntısı( oktay rıfat), gece bekçileri( s.karra), kör kadı( n.kurşunlu), kırgınlar evi(b.shaw), kahvehane( goldoni),delikanlı(e. o’neil),kurt dişi(ahmet oktay).

1971 yılının 1 ekim günü lilian helmann’ın yazıp, ali cengiz çelenk’in sahneye koyduğu küçük tilkiler oyunuyla bursa ahmet vefik paşa tiyatrosu yeni bir döneme giriyordu. artık bursa’nın yerleşik kadrolu bir tiyatrosu vardı. tiyatromuzun ilk müdürü ali cengiz çelenk’ti. 1936-1978 yılları arasında tiyatronun sanatçı kadrosu ise; oğuz bora, ışık yenersu, feyha çelenk, maral üner, babür nutku, şener ünal, cengiz yılmaz, yıldıray akıncı, değer imsel, vacide öksüzcü’den oluşmaktaydı.

1980 yılında yalın tolga devlet tiyatrosu müdürlüğü’ne getirilmiştir. yalın tolga ahmet vefik paşa tiyatrosu’nun o günlerde amacını şöyle açıklıyor;

"tiyatroyu kuruluş kanunu amacı doğrultusunda yönetmek, seyirci sayısını arttırıcı çalışmalar yapmak. ayrıca gençliğe ve çocuklara yönelerek yarının tiyatro kültürünü ve sevgisini kazanmış seyircisini hazırlamak."

yalın tolga’nın müdürlüğü sırasında bursa tiyatrosu ikinci bir sahneye daha kavuşmuştur. aynı bina içinde daha önce gençlik kursu çalışmalarında kullanılan mekan yeniden düzenlenerek 1985 yılında feraizcizade mehmet şakir oda tiyatrosu olarak bursalı tiyatro severlerin hizmetine sunulmuştur. bu yıldan sonra devlet tiyatrosu’nun repertuarında feraizcizade mehmet şakir oda tiyatrosu içinde oyunlar yer almıştır. ilk oyun nezihe meriç’in "sular aydınlanıyordu" oyununu macit flordun sahneye koymuştur."

bünyesindeki sahneler:

- avp sahnesi
- feraizcizade oda tiyatrosu
- barış manço kültür merkezi
- konak kültür evi sahnesi

iletişim bilgileri:

bursa devlet tiyatrosu idari bina

adres: bursa devlet tiyatrosu müdürlüğü, atatürk caddesi, heykel - osmangazi / bursa

telefon: 0224 2212944 - 0224 2220931

[email protected]

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol