konya devlet tiyatrosu

pipisik
devlet tiyatroları’na bağlı bir teşkilat.

kendi dillerinden:

"bu yıl 12. kuruluş yılını kutlayacak olan konya devlet tiyatrosu’nun müdür ve sanat yönetmenliğini tomris çetinel üstlenmiştir.

konya devlet tiyatrosu, 1997 aralık ayından bu yana, başta konya olmak üzere, çevre il ve ilçelere çalışmalarını kesintisiz olarak sürdüren, bölge tiyatrosudur. daha önceleri konya devlet tiyatrosu, turnelerle beslenen bir tiyatro olarak görevini sürdürmekte iken. 1997 tarihi itibariyle kadrolu personeli ile konya’ya tiyatro hizmeti sunmaktadır. ödenekli ve özel tiyatroların sergiledikleri oyunlarla konya’da belli bir seyirci kitlesi oluşmuştur. dolayısıyla 12 yıl önce kurulan konya devlet tiyatrosu’nun seyirci bakımından şanslı bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. çünkü konya’ya turne yoluyla devlet tiyatroları bünyesindeki bölge tiyatroları şehir tiyatroları, kent oyuncuları, dostlar tiyatrosu, gibi özel tiyatrolar gelmişler, temsiller vermişlerdir.

böylece ankara ve istanbul’daki seyircilerin izledikleri oyunları, aynı yıl içinde konyalı seyircinin de izleme olanağına kavuştuğunu vurgulayabiliriz. bu nedenle de konya’da bilinçli bir tiyatro seyircisinden söz edebiliriz.

konya devlet tiyatrosu halen 13’ü erkek, 7’si kadın olmak üzere 20 kadrolu sanatçı, 24 teknik eleman, 11 idare personeli ve 14 vakıf elemanından oluşmaktadır ayrıca çeşitli prodüksiyonlarda konservatuar mezunu sanatçılardan da yevmiyeli olarak yararlanmaktadır.

konya devlet tiyatrosu olarak hizmet veren bina; anıt alanında, 1946 yılında halkevi olarak yapılmış, halkevleri kapatıldıktan sonra ise, sinema salonu olarak faaliyet göstermiş, daha sonra da il halk kütüphanesi olarak kullanılmış bir mekandır. 1981 yılında atatürk’ün doğumunun 100. yıl dönümünü kutlama koordinasyon kurulu başkanlığı ve devlet tiyatroları genel müdürlüğü katkılarıyla gerekli onarım ve tefrişi yapılarak devlet tiyatroları genel müdürlüğüne tahsisi sağlanmıştır. bina 257 salon, 36’sı balkon olmak üzere toplam 293 koltuktan oluşmaktadır.

konya devlet tiyatrosunun ilk açılış oyunu "tamirci"dir."

bünyesindeki sahneler:

- konya devlet tiyatrosu sahnesi

iletişim bilgileri:

adres: konya devlet tiyatrosu, anıt alanı meram / konya
telefon: 0332 350 02 07 - 0232)351 82 94
fax: 0332 353 06 03

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol