adana devlet tiyatrosu

pipisik
devlet tiyatroları’nın, adana teşkilatıdır.

kendi resmi sitelerinden:

"muhsin ertuğrul tarafından 1956 yılında "bölge tiyatroları" fikri ortaya atıldığında ilk akla gelen şehirlerdendir adana. bursa ve izmir tiyatroları kurulduktan sonra 1957 yılında muhsin ertuğrul’un görevden alınmasıyla bu rüyanın gerçekleşememesine sebep oldu.

adana devlet tiyatrosu’nun kuruluşu "bölge tiyatroları" fikrinin ortaya atılmasından çok sonraları gerçekleşti. 1956-1981 yılları arasında devlet tiyatroları, bazen sürekli bazen de değişik aralıklarla oyunlar sergileyerek adana’daki tiyatro boşluğunu doldurmaya çalıştı.

nihayet adana’nın zengin ve sanatsever ailesi sabancı’ların hacı ömer sabancı kültür merkezi’ni inşa etmesiyle adana devlet tiyatrosu kurulmuş ve sahnesine kavuşmuş oldu.

25 ekim 1981’de kral lear’ın galası ile adana devlet tiyatrosu’nun bugüne kadar süren öyküsü başlamış oldu. rüya gerçekleşti… adana devlet tiyatrosu kurulduğu 1981’den bu yana oyunlarını adana’da 3 milyon seyirciyle paylaştı; yaptığı turnelerle 1,5 milyon seyirciye ulaştı.

kimler geldi, kimler geçti… en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi yapım, en iyi rejisör, en iyi dekor, kostüm, ışık dallarında çok sayıda ödülü bulunan adana devlet tiyatrosu yetiştirdiği sanatçılarla da adından övgüyle söz edilen bir tiyatro. ali sürmeli, uğur polat, halil doğan, güven kıraç, mustafa uğurlu, galip erdal, fikret vurucu, serhat nalbantoğlu, vahide gördüm, bersun goriça, deniz akel, osman wöber gibi şu anda tiyatro, televizyon ve sinema dünyasının pek çok ünlü ismi adana devlet tiyatrosu sahnesinin tozunu yutanlar arasında.

yine ülkemizin tiyatro ve sanat dünyasının pek çok ünlü ismi adana devlet tiyatrosu oyuncularıyla birlikte çeşitli oyunlarda rol almıştır. adanalı tiyatro severler, cüneyt gökçer, bozkurt kuruç, çetin tekindor, rüştü asyalı, baykal saran, ayten gökçer, beyhan hürol, zafer engin, kartal tibet gibi tiyatromuzun efsane isimlerini izleme fırsatı buldu.

ve bugün; adana devlet tiyatrosu oyunlarını hacı ömer sabancı kültür merkezi’nde bulunan 368 kişilik salonunda haftanın 6 günü sahnelemeye devam ediyor. ayrıca devlet tiyatroları – sabancı uluslararası adana tiyatro festivali vaksa’nın katkılarıyla 29 ekim 1998 tarihinden bu yana düzenleniyor."

iletişim bilgileri:

hacı ömer sabancı kültür merkezi adana devlet tiyatrosu sahnesi
seyhan adana 01330

iletişim bürosu telefonu (0322) 352 33 55 / 112
gişe telefonu (0322) 352 33 55 / 103-104

http://www.adanadt.gov.tr

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol