karakol cemiyeti istanbul da genişliyor

pipisik
-karakol cemiyeti istanbul da teşkilatını genişletmeye çalışıyor-

nutuk’tan...

efendiler başka bir münasebetle karakol cemiyeti’nden ve onun çalışmalarını yasaklama konusundaki teşebbüslerimizden bahsetmiştim. bu cemiyetin istanbul’da hâlâ teşkilâtını genişletmeye çalıştığı anlaşılıyordu. yeniden şöyle bir uyarıda bulunmak gerekti:

yazı ile 12.3.1920

çanakkale müstahkem mevki komutanı
albay şevket beyefendi’ye

istanbul’da bulunan teşkilâtımızın gayeye hizmet konusunda yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. çeşitli zamanlarda ve özellikle bugünlerde ankara’ya gelen ve durumu bilen bazı kimselerin verdiği bilgilere göre, bundaki başarısızlık sebebi, anadolu ve rumeli müdafaa-i hukuk cemiyeti teşkilâtı adı altında karakol cemiyeti tüzüğünün uygulanmaya çalışılmasından ileri gelmektedir.

karakol cemiyeti’nin tüzüğü, birçok kimseyi teşkilâtla ilişki kurmaktan ürkütmüştür. bu sebeple, müdafaa-i hukuk teşkilâtı tüzüğü’nün esaslarına göre teşkilâtlanmak, özellikle istanbul için yeterlidir.

çünkü, istanbul’da asıl gücü fikir akımlarını birleştirmede aramalıdır. istanbul’da fiilî hareketler ve özel teşebbüsler için kurulacak silâhlı teşkilâtta bile, müdafaa-i hukuk tüzüğü ekinin uygulanması gerekir.

istanbul merkez hey’eti’nin ve ona bağlı şubelerdeki yönetim kurullarının ortaya çıkmasında bir sakınca görülüyorsa, bu kurullara girecek olan kimseler şahıslarını gizli tutabilirler.

bu esaslar çerçevesinde kurulmuş ve kurulacak olan teşkilâtın ve bunların merkez hey’etleri ile yönetim kurullarını oluşturan kimselerin adlarının güvenilir bir vasıta ile gönderilmesine yüksek lûtuf ve yardımları özellikle istirham olunur efendim.

hey’et-i temsiliye adına

mustafa kemal

devamı için:

(bkz: kuva yı milliye başkanlarının tutuklanması)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol