anzavur un cephelerimizi arkadan vurma teşebbüsü

pipisik
-anzavur un milli cephelerimizi arkadan vurma teşebbüsü-

nutuk’tan...

efendiler, hemen aynı günlerde, anzavur, balıkesir ve biga dolaylarında, oldukça önemli ve tehlikeli durumlar yaratmayı başarmıştı. balıkesir’de, millî cephelerimizi arkadan vurmak istiyordu. başına bir yığın adam toplamıştı. karşısına gönderilen millî kuvvetlerle, biga’da kanlı bir çarpışma yapıldı. anzavur galip geldi. kuvvetlerimizi dağıttı. toplarımızı ve makineli tüfeklerimizi ele geçirdi. erlerimizi ve subaylarımızı esir ve şehit etti. akbaş kahramanı hamdi bey de bu şehitler arasındaydı. bundan sonra, ahmet anzavur, kendi adını verdiği ahmediye cemiyeti adı altında alçaklıklarını gittikçe artırdı.

efendiler, 3 mart 1920 tarihinde, içinde fevkalâde önemli haberler bulunan bir şifre aldım. bu şifre, istanbul’dan ismet paşa’dan geliyordu. ben ankara’ya geldikten sonra, ismet paşa, ankara’ya yanıma gelmişti. birlikte çalışıyorduk. fakat cemal paşa’dan sonra harbiye nazırlığı’na fevzi paşa hazretleri geldi. paşa hazretleri’nin özel istekleri üzerine ve çok önemli bir iş için ismet paşa’yı bu tarihten birkaç gün önce istanbul’a göndermiştim.

önemli saydığımız nokta şuydu: yunanlılar taarruza hazırlanıyorlardı. buna karşı, akla yakın olan tedbir, bütün kuvvetleri seferber ederek düzenli bir savaşa girmekti. özellikle fevzi paşa hazretleri, bu gerek ve zarureti takdir etmekteydi.

işte, bu hazırlığı yapmak üzere ismet paşa’nın istanbul’da bulunması ve hattâ genelkurmay başkanlığı’na resmen tayin edilerek işe başlaması çok yararlı olacaktı. bu maksatla istanbul’a gitmesini gerekli bulmuştum. ismet paşa’nın telgrafı şudur:

harbiye nezareti 3.3.1920

mustafa kemal paşa hazretleri’ne

alınan bilgilere göre, istanbul’da bir dernek kurulmuş ve ingilizlerle birlikte kararlar almış. hükûmetin düşürülmesi ve malûm bir hükûmetin kurulması, meclis’in dağıtılması, izmir ve adana’nın işgalleri için kuva-yı milliye’nin ortadan kaldırılması, dünya barış ve güvenliğini sağlamak üzere istanbul’da müslümanlararası bir hilâfet şurası’nın toplanması ve bolşevikler aleyhine fetva çıkarılması bu kararlar arasındaymış.

nâzır paşa bu derneğin çalışmalarına önem veriyor. anadolu’daki anzavur hareketi bu kararlara bağlı olduğu gibi, ingilizlerin hükûmete çok fazla baskı yapmaları da aynı sebeptendir bilgi olarak arz etmekliğimi istediler (ismet).

harbiye nezareti başyaveri

binbaşı
salih

devamı için:

(bkz: ali rıza paşa kabinesi nin istifası)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol