salih paşa geliyor

pipisik
-salih paşa hey’et-i temsiliye ile görüşmek için geliyor-

nutuk’tan...

efendiler, cemal paşa, 9 ekim 1919 tarihli bir şifre ile, hey’et-i temsiliye ile yakından görüşmek üzere bahriye nâzırı salih paşa’nın yola çıkmasının uygun görülmekte olduğunu bildirdi.

fakat, salih paşa biraz rahatsız olduğu için, görüşme yerinin mümkün olduğu kadar yakın olması ve istanbul’dan deniz yoluyla hareketinin yerinde olacağının düşünüldüğü belirtildikten sonra, hey’et-i temsiliye’den kimlerle ve nerede görüşüleceğinin tasarlandığını sordu.

10 ekimde verdiğimiz cevapta, görüşme yeri olarak amasya’yı tespit ettik. görüşmek üzere, hey’et-i temsiliye’den benimle birlikte rauf ve bekir sami bey’ler gidecekti. bunu da bildirdik.

salih paşa’nın istanbul’dan hangi gün hareket edeceğinin ve amasya’ya ne zaman gelebileceğinin gün ve saatinin de bildirilmesini rica ettik.

efendiler, memleketin her tarafında millî teşkilâtın genişletilmesi ve köklendirilmesi çalışmalarına devam ediyorduk. aynı zamanda milletvekili seçimlerinin yapılmasını sağlamaya ve çabuklaştırmaya çalışıyorduk. bu konudaki görüşlerimizi gerekenlere de bildirerek, bazı kimseleri tavsiye bile ediyorduk.

ancak, cemiyet adına aday göstermemeyi prensip olarak kabul etmemekle birlikte, milletvekili olmak için başvuranların anadolu ve rumeli müdafaa-i hukuk cemiyeti’nin ilkelerini ve kararlarını benimsemiş kimselerden olmasını yürekten istiyor ve bu gibi kimselerin, cemiyet adına kendiliklerinden adaylıklarını koymaları gereğini de ilân ediyorduk.

11 ekim 1919 tarihinde, bu arz ettiğim hususlarla ilgili olarak yeniden bazı emirler verdik (belge: 147, 148, 149).

millî dâvâya hizmet eden memurların birer sebep uydurularak nakledilmesi ve yerlerinin değiştirilmesi, millî dâvâya karşı oldukları için millet tarafından kovulan memurların da memurluk sıfatlarının korunmaya devam edilmesi yüzünden, bazı yerlerden, yeni kabine ile uyuşmanın ne demek olduğunun anlaşılamadığı yolunda sitem ve şikâyetler gelmeye başladı.

bu hususu 11 ekimde cemal paşa’ya yazarak, kabinenin dikkatini çekmek istedik.

devamı için:

(bkz: askeri nigehban cemiyeti)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol