ferit paşa nın istifası

pipisik
nutuk’tan...

efendiler, ben, asım bey’e bu son cümleleri yazdırırken (2 ekim 1919, saat 15.40’ta) araya imzasız şöyle bir telgraf girdi: «paşa hazretleri, istanbul’daki yakın arkadaşlar söylediler. bütün akşam gazeteleri yazıyormuş. ferit paşa sağlık durumu dolayısıyla istifa etmiş.

kabineyi kurmak üzere tevfik paşa görevlendirilmiş. daha sabahtan söyleniyordu, fakat doğrulanmamıştı, şimdi doğrulandı efendim.»

bu telgrafı kim veriyor? anlayınız, dedim. sormaya zaman kalmadan telgraf şu şekilde devam etti.

«biz, ankara telgrafçıları, paşa hazretleri’nin huzurunda derin saygı ile eğiliriz ve vatanımızın başına bir belâ kâbusu olan bu kabinenin devrilmesi için milletin başına geçerek kazandığı başarıyı kutlarız. lûtfen söyleyiniz.»

telgraf haberleşmesi kesildi. gerçekten de 2 ekimde ferit paşa kabinesi düşmüş bulunuyordu. ancak, yeni kabineyi kuran tevfik paşa değil âyan’dan birinci ferik ali rıza paşa idi.

efendiler, sırası gelmişken arz edeyim. bütün telgrafçılarımızın, teşebbüslerimiz ve millî mücadelemiz için yaptıkları fedakârca hizmetlerinin millî tarihimizde önemli bir yeri vardır. kendilerine bugün açıkça teşekkür etmeyi bir borç sayarım.

devamı için:

(bkz: ali rıza paşa kabinesi)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol