konya valışi cemal bey istanbul a kaçıyor

pipisik
-konya valisi cemal bey istanbul’a kaçıyor ve konya halkı da istanbul’u tanımıyor-

nutuk’tan...

efendiler, konya’da vali bulunan cemal bey, ferit paşa kabinesi’nin anadolu’da önemli bir dayanak noktası durumuna geldi.

ordu müfettişi olan cemal paşa’nın istanbul’a gidip dönmemesi, orada bulunan kolordu komutanı selâhattin bey’in kararsızlık içindeki tutum ve davranışları ve sonunda da haber vermeden istanbul’a çekip gitmesi, konya ve dolaylarını vali cemal bey’in hükmü altında bırakmıştı.

oraya, maksadı iyice kavramış bir kimsenin gönderilmesi gerekiyordu. sivas’ta iken yanımızda bulunan refet bey’in gönderilmesi uygun bulundu. refet bey hareket etti.

konya’da, hey’et-i temsiliye tarafından gönderilen bir komutanın gelmekte olduğu haber alınınca, vatan sevgisi ile dolu kimseler canlanmıştı. ancak, öte yandan da vali cemal bey, hapishanede ne kadar kanlı katil ve tutuklu varsa hepsini çıkarıp silâhlandırarak kendisine bir kuvvet yapmak istemişti.

konya’nın sayın halkı, bu alçakça harekete karşı ayaklanarak vatanseverliğin gerektirdiği şeyin yapılmasına karar vermiş; bunun farkına varan cemal bey de 26 eylülde istanbul’a kaçmıştır (belge: 107). halk, belediye’de toplanarak hoca vehbi efendi’yi vali vekilliğine getirmişti.

devamı için:

(bkz: refet bey in yerinde olmayan bazı teklifleri)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol