rene giessen

seeyouindisneyland
rene giessen’i efsanevi şef raphael kubelik keşfetmiştir. ona 15 yaşında bir çocuğun kromatik armonika ile pablo de sarasate’nin zigeunerweisen adlı eserini çalabildiğini söylediklerinde inanamamış, dinlediği andan itibaren de rene giessen’in danışmanı olmuştur.

o sıralarda münih’te armonika kariyerinde büyük başarılarla ilerleyen giessen’e armonikanın küçük dünyasında sıkışıp kalmasındansa müziğin dev dünyasına açılmasını öğütlemiştir.

giessen de kubelik’in tavsiyesine uyarak 1963’te münih devlet konservatuvarı’nda klarinet, günther bialas ile kompozisyon ve jan koetzier ile şeflik çalışmaya başladı.

şeflik tarzında büyük ölçüde kubelik’in izlerini taşımaktadır. winnetou ve kommisar maigret adlı film müziklerini armonika ile seslendirmesinin ardından dünya çapında üne kavuştu.

on yıllarca çeşitli orkestralarla klarnet solisti olarak çalmasının ardından beste, şeflik ve armonika solistliği çalışmalarına ağırlık vermeye karar verdi.

hector villa lobos’un armonika konçertosunu berlin filarmoni orkestrası’yla seslendirmesiyle başlayıp louisiana filarmoni orkestrası’yla biten milenyum turnesinde çok çarpıcı bir başarı getirdi.

bunun ardından orkestraların onun bestelerine ilgileri arttı ve 2001 yılında help, help the globulinks adlı bestesi, 2002 yılında üç klarnet için bestelediği new orleans konçertosu’nun prömiyerleri (ilk gösterim) yapıldı.

2003-2005 yılları arasında the bird adlı flüt konçertosu, windjammersuite ve der eisenhans adlı senfonik şiirleri, jennesey adlı keman konçertosu ve arkadaşı andy miles için bestelediği mandragora adlı klarinet ve yaylı çalgılar rapsodisinin prömiyerleri gerçekleşti.

keman konçertolarını bestelemesi dolayısıyla rhein/main bölgesinden (frankfurt) almanya’nın güneyine (allgau) taşındı ve 2006 yılında yetenekli alman ve türk gençlerinden oluşan jungenc oda orkestrası’nı kurdu. 2007 yılında genişleyerek 50 kişiye ulaşan orkestra gerçek bir filarmoni orkestrasına dönüştü.

2008 yılında adana, ankara, eskişehir, bursa, izmir, istanbul, münichen, weimar, stuttgart, frankfurt, dresden ve berlin’den öğrencilerin katılımıyla türk ve alman devletleri ortak projesi haline dönüştü. 2008 ekim ayında gerçekleşen büyük turne sonunda rene giessen’in türk halkına sevgisi güçlenmiş ve radyo ve televizyon röportajlarında "türkiye benim gerçek ülkem!" demiştir.

rene giessen’in tüm müzik türleriyle olan ilgisi dimitri tiomkin, martin böttcher, frederic targon, david shlon veya györgy kourtag gibi çok farklı müzisyenlerle çalışmasıyla açıkça görülmektedir. büyük ispanyol besteci joachin rodrigo’nun kızı cecilia rodrigo’nun aldas des espana adlı rapsodisinin orkestra düzenlemesini ve prömiyerini gerçekleştirmesini istemesi onun dünya müziğine katkılarının göstergesidir.


http://www.klasiknotlari.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol