patricia kopatchinskaja

seeyouindisneyland
patricia kopatchinskaja, moldova’da doğmuştur. anne ve babası da müzisyendir. viyana ve bern’de beste ve keman eğitimi aldı (örneğin, e. tschugaeva ve igor ozim ile). 2000 yılında, meksika uluslararası szeryng yarışması kazanmış, 2002 yılında ise saygın "uluslararası credit suisse grup genç sanatçı" ödülünü almıştır. 2002/03 sezonunda pek çok avrupa başkentinde ve new york’ta "yükselen yıldız (rising star) konser serisi" çerçevesinde avusturya’yı temsil etti.

2004 yılında, avrupa yayın birliği (ebu)’nin yeni yetenek-spp ödülü’ne, 2006 yılında ise "förderpreis deutschlandfunk" ödülüne layık bulundu. avustralya oda orkestrası ile birlikte konuk orkestra şefi ve solisti olarak yaptığı son turu, avustralya limelight dergisi okuyucuları tarafından 2007 yılının en iyi oda müziği prodüksiyonu seçilerek hemen ardından tekrar davet edilmesiyle sonuçlandı.

patricia kopatchinskaja, dünyanın önde gelen çok sayıda orkestraları (philarmonia orkestrası, viyana filarmoni orkestrası, viyana senfoni orkestrası, viyana oda orkestrası, salzburg mozarteum-orkestrası, berlin alman senfoni orkestrası, stuttgart swr - radyo senfoni orkestrası, alman oda filarmoni, württembergisches oda orkestrası, mahler oda orkestrası, champs-elysees orkestrası, fin radyo senfoni orkestrası, bergen filarmoni, çaykovski senfoni orkestrası, nhk senfoni orkestrası ve tokyo filarmoni) ve orkestra şefleriyle (andreescu, benzi, boreyko, de billy, eötvös, fedoseyev, gazarian, goodman, griffiths, herreweghe, jansons, neeme ve paavo jârvi, kim, langree, litton, marin, nelsons, norrington, oramo, penderecki, petrenko, pons, rasilainen, russell davies, schiff, skrowaczewski) birlikte çalışmıştır.

carnegie hall ve lincoln center new york, wigmore hall ve royal festival hall londra, sidney opera house, berlin filarmoni, musikverein viyana, mozarteum salzburg, tonhalle zürih, kkl luzern, concertgebouw amsterdam, great hall of the moscow conservatory, suntory hall tokyo gibi önemli konser salonlarında sahneye çıkmıştır.

patricia kopatchinskaja, düzenli olarak önemli festivallere davet edilmektedir, bu festivallerin bir kaçından örnek verecek olursak: lucerne festivali, menuhin-festival gstaad, montreux jazz festivali, salzburger festspiele, wiener festwochen, wien modern, ludwigsburger schlossfestspiele, heidelberger fruhling, festival de radio france et montpellier, warsaw beethoven easter-festivali ve mondsee, delft, kuhmo, oxford, west cork ve antalya oda müziği festivalleri.

patricia kopatchinskaja’nın birlikte çalıştığı piyanistler, polina leschenko, fazıl say, mihaela ursuleasa ve henri sigfridsson’dur. henri sigfridsson ve çellist sol gabetta ile bazen piyanolu üçlü oluşturur.

yaklaşan etkinlikler, almanya, avusturya, fransa, türkiye, rusya ve japonya’da fazıl say’ın yeni keman konçertosu prömiyerleri, faradj karajev’in yeni keman konçertosu prömiyeri, orchestre des champs elysees ve philippe herreweghe (beethoven) ile iki tur ve kayıtlar, swr-orkestrası ve sir roger norrington ile tur, salzburg, schwetzingen, montpellier ve gstaad festivallerinin yanı sıra orchestre philharmonique de radio france, rso-orkestrası berlin, stuttgart ve zürich oda orkestraları ile konserler.

naive’den çıkan yeni fazıl say ile resital cd’si "pizzicato" dergisi’nin excellentia ödülü’nü kazanmıştır (luxembourg). nalve’den diğer iki cd, bu yıl (fazıl say’ın yeni keman konçertosu) ve 2009’da (orchestre des champs elysees ve philippe herreweghe ile beethoven’a ait keman ve orkestra eserlerinin kayıtları) çıkacaktır. daha önceki birkaç cd, johanna doderer, nikolai korndorf, gerd kühr, gerald resch, dmitri smirnov, boris yoffe ve otto zykan’a ait çağdaş eserlere dayanır.

patricia kopatchinskaja, ara sıra kendi bestelerini yapmakta olup çağdaş müzikten korkmamaktadır. johanna doderer, otto zykan, gerald resch, gerd kühr, jürg wyttenbach ve fazıl say tarafından kendisi için yazılan keman konçertolarının ilk performanslarını gerçekleştirmiştir. richard carrick, violeta dinescu, michalis economou, ludwig nussbichler, ivan sokolov, boris yoffe ve diğer pek çokları tarafından kendisine parçalar ithaf olunmuştur.

tek başına veya başkalarıyla doğaçlama yapmayı sever (barry guy, burhan öçal ya da mahmoud turkmani gibi). patricia kopatchinskaja 1834 pressenda yapımı keman ile çalmaktadır. strad dergisine göre, viyola sesine benzer tona sahip olan bir kemandır. terre des hommes yardım kuruluşu için iyi niyetli temsilci olarak faaliyette bulunan patricia kopatchinskaja, özellikle moldova’daki çocuklara yönelik projeleri desteklemektedir.


http://www.klasiknotlari.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol