chen halevi

seeyouindisneyland
zubin mehta’nın yönetimindeki israil filarmoni orkestrası ile ilk sahne alışı tam bir sansasyon yaratan klarinet virtüözü chen halevi hakkında haaretz gazetesi, "bu çocuk, sanatsal müzikaliteyle, muazzam bir çalma tekniğini muhteşem bir şekilde tek bir potada birleştirme yeteneğiyle kutsanmış" diye yazıyordu.

o günden bugüne dek halevi, abd, avrupa ve japonya’da, aralarında israil filarmoni, tokyo senfoni orkestrası, european soloists, heilbronn oda orkestrası, moskova virtüozları, kudüs radyo orkestrası, mdr filarmoni leipzig, ndr senfoni orkestrası hamburg ve alman senfoni orkestrası’nın da bulunduğu önemli orkestraların birçoğuyla sahne almıştır.

israil’deki negev çölünde doğan halevi, klarinet eğitimini ilk olarak yitzchak kazap ve richard lesser’den almış, ardından mordechai rechtman ve chaim taub ile oda müziği çalışmıştı.

günümüzde resitaller, orkestra eşlikli konserler ve oda müziği çalışmalarını aynı başarıyla yürüten dünyanın önde gelen virtüoz klarinetçilerinden biri olarak tanınan chen halevi, otantik dönemden kalma enstrümanlarla seslendirdiği erken dönemden, modern müziğin zorlu parçalarına uzanan geniş ve etkileyici repertuarıyla ünlüdür.

oda müziğinin büyük bir tutkunu olan chen halevi, pinchas zuckerman ve christoph eschenbach’ın yanı sıra aralarında keller, szymanowski, fine arts, miro, prazac ve st. lawrence dörtlüleri’nin de bulunduğu, tanınmış yaylı çalgılar dörtlüleriyle de birlikte birçok kez sahne almıştır.

aynı zamanda uluslararası modern müziğin usta bir yorumcusu olarak kabul edilen sanatçının berio, kurtag, lindberg, jarrell ve ferneyhough gibi bestecilerle olan yakın bağları sayesinde onların birçok eserini seslendirmiştir.

halevi bugünlerde, klarinetin 20. yüzyıldaki müzik tarihini anlatan bir antolojinin seslendirileceği büyük çaplı bir albüm projesi üzerinde çalışmaktadır ve bu albümünde, bugün klarnete bakış açımızı değiştiren solo, oda müziği, konçerto ve elektronik müzik eserlerinden seçmeler yer almaktadır.

verdiği yüksek lisans derslerinin de kariyerinde önemli bir önceliğe sahip olduğu halevi, almanya’daki trossingen müzik okulu’nda klarinet profesörü olarak görev yapmaktadır ve dünyanın dört bir yanında da çeşitli zamanlarda ders vermektedir.

http://www.klasiknotlari.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol