anton bruckner

seeyouindisneyland
anton bruckner (d. 4 eylül 1824 - ö. 11 ekim 1896) avusturyalı bir bestekardır. brucker’in ünü senfoniler, ayin müzikleri ve ilahiler üzerineydi. senfonilerinin çoğu kez avusturya-almanya romantizminin son dönemini temsil ettiğine inanılmıştır. bunun sebebi ahenkli dili, karmaşık polifonisi ve uzunluğu yüzündendir.

eserleri geniş uzunluğu yüzünden özellikle ingilizce konuşulan ülkelerde kötülense de; bruckner, yardımcıları aracılığı ile eserlerinin bir kaç versiyonunu yapıyordu; bunlardan da hangisini beğendiğini ise seçemiyordu.

bruckner’in biyografisi bir bestekar için oldukça değişiktir ve yorumcular hayatı ve müziği üzerine kesin bir bilgi sunmakta zorlanmışlardır. bir çok anektod bruckner’in tarımsal bir yaşama alışkın olduğunu ve kozmopolit viyana’ya uyum gösteremediğini söyler.

ancak bunun yanı sıra, bruckner’in müziği bu dönemin müziğindeki radikalizmi, ahenksizliği ve hazırlıksız ayarlamaları gösteriyordu. wagner ve hugo wolf gibi diğer radikal müzisyenlerin aksine, bruckner diğer müzisyenlere karşı alçakgönüllü idi.

bir çok müzisyen ve yazar bruckner’in bu değişik hallerine karşı uyum gösterememiş ve bruckner’in müziğine karşı değişik tepkiler göstermişlerdir. günümüzde bruckner saygı duyulmaya başlanmıştır. bundan öncesinde ise rakipleri onun hakkında "müziğin sarhoşu" veya "az pişmiş dahi" gibi yakıştırmalar yapıyorlardı.


http://www.klasiknotlari.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol