senfoni no 3 op 56 la minor iskoc

seeyouindisneyland
ilk yorumu: 1842, leipzig. felix mendelssohn’un 1829 yılında iskoçya’ya yaptığı gezi iki yapıtının doğmasına yol açmıştır. "iskoç" adıyla bilinen senfoni ve "fingal mağarası" uvertürü.

edinburgh’dan ailesine gönderdiği bir mektubunda şu satırlar yer alır: "bugün güneş batarken kraliçe mary stuart’ın yaşadığı sarayı gezdik. sevgilisi ozan ve şarkıcı rizzio’nun öldürüldüğü küçük odayı, taç giydiği küçük kiliseyi gördük... her yer harap durumda… sanıyorum ki bu akşam iskoç senfonisi’nin başlangıcını buldum..."


bölümler:

i. andante con moto - allegro un poco agitato
ii. vivace non troppo
iii. adagio
iv. allegro vivaccissimo - allegro maestoso assai


tümü sonat kalıplarına uygun olarak düzenlenen dört bölüm aralıksız yorumlanır.

ilk bölüm (andante con moto - allegro un poco agitato) karanlık renkli bir doğa tablosunu andıran "andante" ile başlar. obua melodisinin, bölümünün temeli olan iki tema ile ilintisi açıktır. bölüm bu iki elemanın ritmik bir "tutti" ile "coda" ya ulaşımında biter.

ikinci bölüm (vivace non troppo), klarinetin verdiği "charlie is my darling" adlı şarkının melodisi ile başlayan yaylı çalgıların sunduğu tipik bir iskoç halk ezgisiyle süren "scherzo"dur.

üçüncü bölüm, "adagio" iki temanın karşılıklı çekişmesidir.

dördüncü bölüm (allegro vivaccissimo - allegro maestoso assai) hareketli, ritmik, neşeli bir hava içinde gelişir, gene şenlikli bir "coda" ile sonuçlanır.


http://www.klasiknotlari.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol