serge koussevitzki köncerto op 3

seeyouindisneyland
türkiye’de ilk seslendirilişi 28 şubat 1986 yılında
şef: fuat mansurov, solist: tahir sümer
cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası tarafından yapılmıştır.

bütün büyük kontrabasçıların ilki, venedik’te kontrabasçı bir ailenin içinde yetişmiş ve çalgısında çok geçmeden, zamanından önce gelişme göstermiş olan italyan domenico dragonetti’dir (1763-1846). ancak iki kuşak sonra ünlü dragonetti ile karşılaştırılabilecek başka bir kontrabasçı görürüz. giovanni bottesini (1821-1889) aynı zamanda bir orkestra şefi olarak karşımıza çıkar. 1871’de kahire’de süveyş kanalı’nın açılışında, verdi’nin aida operası’nın ilk icrasını yönetmiştir.

20. yüzyılda rus koussevitzki (1874-1951) de aynı çift kariyere sahipti. 1908’de berlin’de orkestra şefi olarak ortaya çıktı ve moskova’ya gitti. paris’te ve son olarak amerika’da boston senfoni orkestrası şefliğini yaptı. 20. yüzyıla girmeden bir kontrabas virtüözü olarak isim yapmıştı. bestecinin bu tek konçertosu ilk kez 25 şubat 1905’te moskova’da solist olarak bestecinin katıldığı bir konserde seslendirildi.

bestecinin güçlü form yapısı solo partide açıkça görülür. üç bölümlü eserde, başlangıç motifi, sadece birinci bölümün diğer temalarını hazırlamakla kalmaz, ikinci bölümde (andante) ve son bölümde bile esere egemen olur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol