jean sibelius finlandiya op 26

seeyouindisneyland
eserlerindeki form gelişmişliği nedeniyle kuzey’in beethoven’i olarak adlandırılan jean sibelius’un (dramatik gerilimlerle yüklü şiirsel fikirleri işleyen beethoven’in aksine) epik karakterde ve başarılı doğa atmosferlerini yansıtan eserlerine en güzel örnek de finlandiya senfonik şiiri’dir.

jean sibelius’un 1899’da yazdığı, bir yıl sonra da yeniden düzenlediği bu eser, onun müzikal konular üzerinde bestelediği senfonik şiiridir. besteci burada vatanı konusundaki düşüncelerini müzikle canlandırmıştır.

bir eleştirmenin orta bölmede rus istilasına karşı direnen finlilerin stilize savaş tınılarıyla yansıtıldığını, sonra kahramanlığı simgeleyen bir zafer marşı biçiminde yükseldiğini belirttiği finlandiya, önce ülkenin eşsiz güzelliklerinin tanımıyla başlar.

girişte (introduction) kısa ve canlı bir tema bakır üfleme çalgılarla duyurulur. tahta üfleme çalgıların buna verdiği yanıtı, yaylı çalgıların tutkulu pasajı izler. bu ciddi ve törensel giriş finlandiya’nın binlerce gölünün duru güzelliğini, sakin ve eşsiz ormanlarını, ovalarının enginliğini canlandırır.

bu kısa başlangıçtan sonra sibelius fin halkına yönelir. müzik hızlanmış, çabuk (allegro) tempoda, yaylı çalgılarla canlı bir tema (finlilerin bayramını yansıtırcasına) belirmiştir. daha sonra tahta üflemelerle başlayan ikinci tema ise önce yaylılarla, sonra da yalnızca viyolonsel ve birinci kemanlarda duyurulur.

biraz buruk renklerde kuzey ırkına özgü donuk ve bastırılmış bir coşkunluk sergilenir. sanki bir fin halk bayramında gibi, özlem dolu düşünceler, ezgiler yansır. bu temaların gelişimiyle yeniden parlayan çabuk (allegro) ve parlak sona ulaşır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol