yarasa boku

delirtmeyinlanbeni
bildiğin yarasa’nın bokudur.

fakat ne kadar değerli olduğunu şöyle bir yazıyla belirtmek gerek:

"mağaralarda yüzyıllar boyunca biriken ‘yarasa gübresi’ çobanından üniversitelisine kadar kısa yoldan zengin olma hayali kuran girişimcilerin gözdesi oldu. girişimciler organik tarımda kullanılan ve ham olarak kilosu 5 dolara işlenmiş hali ise yaklaşık 25 dolara satılan yarasa gübrelerini toplamak yarış halinde.
yıllardır toroslar’da keçi otlatan çobanın artık yeni bir işi var. hem de onu hayallerindeki kadar zengin yapacak bir iş. mağaralarda yüzyıllar boyunca biriken "yarasa gübresi" çobanından üniversitelisine kadar kısa yoldan zengin olma hayali kuran girişimcilerin gözdesi oldu. organik tarımın türkiye ve dünyada giderek büyümesi yarasa gübresini altın kadar değerli yaparken, mağaralar da altın madeni gibi kıymete bindi. ham olarak kilosu 5 dolara, işlenmiş hali ise yaklaşık 25 dolara satılan yarasa gübrelerini toplamak için girişimciler orman bakanlığı ve milli emlak müdürlüğü gibi yetkili makamların kapısını aşındırmaya başladı.
36 yaşındaki adanalı ziraat mühendisi şevket akçam ve izmirli harun serbest yarasa gübresi işine soyunan girişimcilerden sadece ikisi. ortakları ile birlikte orman bakanlığı’ndan toroslar’da bir mağara kiralayan şevket akçam, üç mağara için daha başvuruda bulunurken, harun serbest ise türkiye’nin yarasa gübresi üretme iznini alan ilk firmalardan birinin sahibi oldu.

6 milyon tonluk rezerv
yaklaşık 40 bin mağara ile türkiye, dünya çapında mağara cenneti olarak tanınıyor. mağara yoğunluğu açısından ise avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor. mağaraların ise sadece 20’si turizme açık. geri kalan mağaraların büyük bir kısmı ise hala gün ışığına çıkmamış durumda. yapılan tahminler türkiye’deki mevcut mağaralarda 5-6 milyon tonluk bir yarasa gübresi rezervi olduğu yönünde.
türkiye’nin yarasa gübresiyle tanışması ise organik tarımla oldu. yarasa gübresi organik tarım için büyük bir önem taşıyor.
bünyesinde çok zengin azot, nitrat, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir bulunan yarasa gübresi, yıllarca beklemekten dolayı mikroorganizmalar tarafından parçalanarak, inorganik bileşiklere dönüşüyor. çok küçük miktarı ile daha fazla verim alınıyor. bu nedenle de konsantre gübre olarak da tanınıyor. bunun nedeni ise sadece organik olması değil. aynı zamanda verimliliği yüzde 56 ile yüzde 112 oranında artırıyor olması.
diğer yandan başka hayvan gübreleri gibi kolay bulunamıyor olması fiyatı artıran bir diğer etken.
işte tüm bu faktörlerden dolayı yarasa gübresi bulanlar altın bulmuş gibi seviniyor. yarasa gübresi toplama işine soyunan girişimcilerin pazarlama yöntemleri de hayli ilginç. internette verdikleri ilanlarla ellerinde yüklü miktarda yarasa gübresi olduğunu belirten girişimciler, toplama işlemini gelen talebe göre yapıyor.


rezerv 5 milyon ton

* organik tarımda kullanılıyor
* ham olarak kilosu 5 dolar
* işlenmiş hali yaklaşık 25 dolar
* çok küçük miktarı ile fazla verim alınıyor.
* konsantre gübre olarak da tanınıyor
* verimliliği yüzde 56 ile yüzde 112 oranında artırıyor
* yarasa gübresinin en fazla yüzde 20 nem oranına sahip olması gerek.
* mağaradan çıkarıldıktan sonra kurutulması gerekiyor.
* işlemlerden sonra bir tondan geriye 400-500 kilogram gübre kalıyor.
* türkiye’deki yaklaşık 40 bin mağarada 5-6 milyon ton yarasa gübresi rezervi var."
nerobianco
bel fıtığına iyi geldiği söylenir.. alıyosun yarasa bokunu ellerinle azcık yoğuruyosun hoop belin düzeliyor. sürmüyosun bile!!

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol