çocuklar için adalet çağrıciları

sabina
medyada "polise taş atan çocuklar" olarak tanıtılan çocukların özgürlüklerine kavuşmaları için didinip duran bir grup güzel insan. kalabalıklar.

hükümetçe "polise taş atan çocuklar" olarak adlandırılan bu çocukların büyük çoğunluğu kürt çocuklarıdır. bu çocukların %57’si, eylemlerden değil, ev ve okullarından alınmıştır. dosyalarında hiç bir somut delil yoktur. sadece kolluk ifadeleri delil kabul edilmektedir. bu çocukları toplu olarak “taş atan çocuklar” olarak tanımlamak hatalıdır. ayrıca çocuğun kürdü, türkü, çerkezi olmaz. çocukluğun ırkı, dini, rengi olmaz.

çocuklar için adalet grubunun girişimleri sonucu nihayet çocukların durumunu gözden geçirmek akıllarına gelmiş yetkililerin. adalet bakani sadullah ergin aciklamayi yarin yapacak. bakan bu meselenin “açılım” harici bir “çocuk” meselesi olduğunu belirtecekmiş. bu çocuklar "örgüt üyesi" değil demek oluyor mu bilemiyorum. cemil çicek, tmk 5. 9. 13. maddelerin değiştirilerek bu sorunun çözüleceği açıklamasının ardından meclis adalet komisyonu başkanvekili ve akp kastamonu milletvekili hakkı köylü ve akp mardin milletvekili cüneyt yüksel de açıklamalarını bu üç madde üzerinden yapmışlar. adalet çağrıcıları tmk 2. 5. 772a. 9. 13. 17. tck 220/6. tgyk 33-c. maddeleri kapsayacak bir yasal duzenleme talep ediyor. maddeler şöyleymiş. bianetten alıntılıyorum:

madde 5: suç terörle mücadele yasası kapsamında olduğu için cezayı artıran madde.

madde 2: çocuklara, örgüt ilişkisi olmasa da örgüt üyeliğinden ceza verilmesine neden olan madde.

madde 7/2-a: yüzünü kısmen veya tamamen kapatmak nedeniyle çocuklara örgüt propagandasından ceza vermeye yol açan madde.

madde 9: 16-18 yaş grubu çocukların çocuk ağır ceza mahkemeleri yerine ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasına neden olan madde.

madde 13: 16-18 yaş grubundaki çocuklara hükmün açıklanmasını geri bırakma, erteleme, paraya çevirme ve seçenek yaptırıma çevirme yasağı getiren madde.

madde 17: cezaların infazı ve şartla salıvermeyle ilgili madde.

tck madde 220/6: çocuklara örgüt ilişkisi olmasa da örgüt üyeliğinden ceza verilmesine yol açan madde.

toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasası madde 33-c: taş atmayı güvenlik güçlerine silahlı direnme sayarak çocuklara ceza vermeye yol açan madde.


çocuklar için adalet çağrıcılarına destek olmak için,
www.cocuklaraadalet.com

ayrıca 11. 11. 2009 tarihinde 18-21 saatleri arasında ekşi sözlükte çocuklar için adalet çağrısında bulunan bir grup amargide buluşacak ve çocuklar hakkında hazırlanan hükümet tasarısı hakkında neler yapılabileceğini konuşacaklar. hepimizi beklerler.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol