heimlich manevrasi

orqn
şu siteden nasıl yapıldığı öğrenilebilecek bir ilk yardım hamlesi.

http://www.uzmantv.com/heimlich-manevrasi-nasil-yapilir
pipisik
boğaza yabancı cisim kaçması gibi olaylarda uygulanabilecek bir yöntem.

"yabancı cisim elle çıkmıyorsa oturur durumdaki kazazedenin arkasına geçerek iki kolunuzla kucaklayın ve iki elinizi mide boşluğunun üzerinde bitiştirin; bundan sonra önden arkaya doğru ani bir şekilde bastırın. böylece diyafragma kasını yukarı kaldırmış ve yabancı cismi çıkan havayla fırlatmış olursunuz. karnın bu şekilde sıkıştırılmasıyla 1 litre kadar hava hızla boşaldığından solunum yolundaki yabancı cisim kolayca atılabilir."
greyfurt
bence en önemli ilk yardım müdahalelerindendir ve mutlaka öğrenilmelidir.

daha geçen temmuz ayında nefes borumu tıkayan bir üzüm tanesi sebebiyle ölüm tehlikesi atlatmış biri olarak (canımı bağışlayan rabbime şükürler olsun) sevdiklerinizede öğretmenizi şiddetle tavsiye ederim.

malesef bilinmemesi yada yanlış/eksik uygulanması durumunda, sonuç hızlı ve kesin bir ölümdür. (allah korusun - öğrenin öğretin)

konuyla ilgili bir hikaye:
izlediğim bir belgeselde, batılı bir anne boğulmak üzere olan çocuğunun durumunu farkedip aracını otobanda durduruyor. çaresizce çocuğuna yardım etmek için bir şeyler düşünmeye çalışırken 5 yaşlarındaki diğer çocuğu soğuk kanlılıkla boğulmak üzere olan kardeşinin arkasına geçerek heimlich manevrasi’ni tatbik ediyor.
kreşte öğrendiği ilk yardım tekniğini kullanarak kardeşinin hayatını kurtarıyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol