gebelikte cinsel ilişki

elma sekeriiii
gebelikte seks en az konuşulan ve hekimlere en az sorulan konuların başında gelmektedir. “cinsel birlikteliğimize bir engel var mı?” sorusu çoğu zaman tam kapıdan çıkmadan, utana sıkıla, genellikle çiftlerden birinin diğerini uyarması ile sorulmaktadır. bu nedenle bu bilgiyi biz hekimler çoğunlukla sorulmadan vermekteyiz. oysa bu soru tüm çiftler tarafından sorulmalı ve cinsel birliktelik yönünden herhangi bir risk olup olmadığı cevabı mutlaka alınmalıdır. eski yıllarda gebelikte seksin zararlı olduğuna inanılır ve tüm gebelik boyunca yasaklanırdı. son yıllarda gebelikte seksin, özel bazı riskli durumlar haricinde tamamen güvenilir olduğu gösterilmiştir.


genellikle gebelerde cinsel arzular iki farklı yönde gelişmektedir. bazı gebelerde ilk ve üçüncü trimesterde cinsel istek azalırken ikinci trimesterde belirgin bir artış yaşanmaktadır. bazı gebelerde ise gebelik ilerledikçe cinsel istekte aynı paralelde azalmaktadır. gebelikte cinsel istekteki farklılık duygular ve arzulardaki belirgin dalgalanmalardır. gebelikte hızlı duygu durum değişiklikleri cinsel istek yönünden de aynı şekilde kendi göstermektedir. diğer bir ilginç nokta ise duyguların şiddetidir. gebelikte seksten alınan zevk, gebelik öncesine göre belirgin değişiklik göstermekte, gebe olan kadın öncesine göre seksten çok daha fazla zevk alabilmektedir.

erkeklerde ise çeşitli kaygılar cinsel isteksizliğe zemin hazırlamaktadır. bebeğin varlığı, çok erken gebelik dönemlerinde daha karın büyümeden bile, cinsel birliktelikte yalnız olunmadığı, bir üçüncü bireyin varlığı cinsel arzuları azaltmaktadır. gebelik haberinin alındığı ilk günden itibaren gelişmeye başlayan “anne-baba” kimliği cinsel yönde de kendini göstermektedir. çoğu zaman kişi kendi anne ve babasının cinsel bir hayatı olabileceğini kabul edemez, zihninde canlandırmaktan korkar, fikrini bile aklına getirmez. anne ve baba kimliğini yaşamaya başlayan çift için cinsellik de boyut değiştirmeye başlar. çocuğun bulunduğu bir ortamda cinsel bir deneyim geçirilmesi fikri rahatsız edici olur. erkeklerde eşine yönelik cinsel isteği azaltan en önemli faktör ise ilişkinin bebeğe zarar verebileceği düşüncesidir. özellikle penisin rahim üzerinde yaratacağı travmanın bebeğe zarar vereceği düşünülür. bu nedenle seks denemesi çoğu zaman erkeğin endişesi ve kendini kontrolü ile tatsızlaşır.

gebelikte mutlaka seks yapılması gerektiği düşüncesi, kadının fiziksel yapısındaki değişiklikler nedeni ile erkeğe artık çekici gelmediği düşünüleceği gibi endişeler seksi zevk adına bir paylaşımdan çok yapılması gerekli bir görev haline sokmaktadır. erkek seksi, eşini hala çekici bulduğunu kanıtlamak için yapmak zorunda kaldığı bir işlev olarak hissedebilir.

eğer eşlerden birinde cinsel istek artmış, diğerinde baskılanmış ise o zaman problemler ortaya çıkacaktır. cinsel isteksizlik ile karşılaşan bir çiftin bu düşüncelerini birbirleri ile paylaşmaları problemin çözümünün anahtarıdır. seksin mutlaka cinsel birleşme ile sonuçlanması gerekmediği, dokunma, sarılma, okşama ve sevgi sözcüklerine de ihtiyaç duyulduğunun unutulmaması gereklidir.

bazı özel durumlarda cinsel birliktelik ve orgazm tıbbi problemlere yol açabilmektedir. gebelikte seksin zararlı olabileceği durumlar şöyle özetlenebilir:

1. tekrarlayan erken gebelik kayıpları,

2. tanımlanmış gebelik kaybı (düşük) riski: özellikle vajinal kanama varlığı,

3. rahim ağzı yetmezliği hikayesi (rahim ağzının gebeliğin ağırlığını taşıyamaması ve genellikle ikinci trimester başlangıcında gebelik kaybı)

4. plasenta previa: plasentanın rahim içerisinde olması gerektiğinden daha aşağıda rahim ağzına yakın ve rahim çıkışını örtecek şekilde yerleşmesi,

5. çoğul gebelik,

6. prematür doğum hikayesi,

7. çiftlerden birisinde tedavi edilmemiş cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı,

8. amnion zarının açılmış olması,

bu durumun varlığında cinsel birliktelik bir düşük ya da erken doğum için tetikleyici olabilmektedir. bu nedenle doktorunuza cinsel birliktelik yönünden bir riskiniz olup olmadığını sormayı ihmal etmemelisiniz.

gebelikte seks sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları belirtmek gerekirse; annedeki fiziksel değişiklikler sadece dış görünümdekilerle kısıtlı kalmamakta, vücut içerisinde de belirgin değişiklikler olmaktadır. bebekle beraber büyüyen rahim, anne düz yattığında vücuda kan dağıtan ve toplayan büyük damarlar üzerine basınç yapar ve kan dolaşımını bozar. bu nedenle seks sırasında klasik düz yatar pozisyon (misyoner pozisyonu) uygun değildir. bunun yerine her iki eşin yan yana yattığı bir şekilde veya annenin üstte olduğu pozisyon daha güvenilirdir.

göğüs uçlarının uyarılması rahim kasılmasını sağlayan bir hormonun salgılanmasını uyaracağından, özellikle 30. gebelik haftasından sonra seks sırasında bu uyarıdan kaçınılması gereklidir.

oral seks gebelikte de güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilir. çok zor bir olasılık olmasına karşın vajene hava üflenmesi, kanda hava embolisi yapabileceğinden kaçınılmalıdır.

gebelikte seks sırasında prezervatif kullanımına gerek yoktur. spermler zaten rahim ağzından içeriye geçemez ve bebeğe zarar veremezler.

ilişki sonrasında vajenden lekelenme tarzında bir kan gelmesi halinde panik yapmamak gerekir. gebelikte rahim ağzında bazı değişiklikler olur ve bu değişiklikler rahim ağzını daha frajil bir hale getirir. ilişki sırasında bu bölgenin travmasına bağlı olarak hafif bir kanama gözlenebilir. böyle bir durumda korkmamak gerekir. ancak kanamanın lekelenmeden fazla olması veya bir günden fazla sürmesi halinde doktorunuza görünmekte fayda olacaktır. genelde her türlü kanamayı doktorunuza haber vermeniz lehinize olacaktır. bırakın durumun önemini hekiminiz yorumlasın.

gebelerde seks içerikli rüyalar görülebilir. oldukça da normaldir. hatta rüya sırasında orgazm bile yaşanabilir. bu durum utanılacak bir durum değildir ve ahlaki değişiklikler yaşadığınız anlamına kesinlikle gelmez.

gebelikte seks olmayabilir. eğer seks yapılmazsa bu dünyanın sonu değildir. bu dokuz aylık dönemde seks yapılmaması daha sonra seks hayatının bitmiş olduğu anlamına da gelmez. eşlerden birinin cinsel isteğinin azalmış olması halinde bunu birbiri ile tartışarak (güzel ve sevgi çerçevesi içinde) bu dönemi cinsel birleşme olmadan aşk oyunları ile geçirmek en başarılı sonuç olacaktır.

doğum sonrası seks

doğum sonrasında yaklaşık 1,5 ay kadar “löşi” diye tabir edilen bir vajinal kanama-akıntı olacaktır. doğum sonrası kanama ve akıntının süresi kişiden kişiye değişmektedir. bu dönemde ilişki enfeksiyon açısından risk taşıyabilir. kanama veya akıntı olmadığı dönemde ilişkinin zararı yoktur. tamamen kesilmesi ile birlikte artık gebelik öncesi normal cinsel hayata geri dönülebilir.

dr. kayhan yakın
independence
yapilmamasi gerekir.

kendi gebeligimden biliyorum, cocugun gotu ba$inda cikmi$ti da dovunduk durduk. sonra bi silkin bi uyan, soguk soguk terler. zor dakikalardi.
elma sekeriiii
-ya hayatım hadiseneee!
+olmaz ay$enaz hiç bo$a el yapma bana.
-ya deli misin divane misin azdım geberdim nolur diyorum hadii!
+hayır yapamam ben bunu...
-nedenm...
+çocuguma yazık
-ya ne alak...
+çocugumun kafasını s.kemem anlıyo musun?!
-yarın gidip aldıralım rıfkı...senin gibi bir gerizekalı olmasından korkuyorum çünkü..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol