max manus

lost kidy
norveç’in 1996 yılında ölen önemli kahramanlarından birinin adı. direnişçi.

hitler, naziler diyince aklımıza ilk gelen doğal olarak yahudi soykırımıdır. peki o dönemde yaşanan bir tek bu muydu? hitler pek çok ülkeyi işgal edip, bir çok(yani yahudi olmayan da birçok) insanın ölümüne sebep olmadı mı? ama biz gerek sinema gerekse okullarda okutulan tarih kitapları ile olayın tek bir yönünü daha net biliyoruz. en azından araştırmacı olmayan pek çoklarımız...

işte norveç’li bu kahramanın öyküsünün anlatıldığı bu filmde hitler-yahudi soykırımı eşleşmesinin ötesine geçilip yaşanan farklı şeyleri de görme şansı buluyoruz. savaş filmleri katagorisinde yer alsa da sadece bir ’savaş filmi’ olmanın ötesinde çok şey barındıran bir film. duygusal yoğunluğu hayli fazla. yaşanmış olaylardan bir uyarlama olması daha da etkileyici yapıyor. bir milletin işgale karşı duruşunu gözler önüne seriyor ve bu arada bize dostluk, savaş psikolojisi, biraz da aşk ile ilgili görsel bir şölen sunuyor.

aksiyon beklentisi içerisinde bu filmi izleyecek olanlar muhtemelen hayal kırıklığı yaşayacaklardır ama yine de değer. ayrıca pek çok hollywood yapımının aksine dilinin ingilizce olmaması ise filmi daha da başarılı yapmıştır.

konunun meraklıları için kaçırılmaması gereken, meraklısı olmayıpta kaliteli film izlemek isteyenler için de doyurucu bi film.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol