mehmet seyda

sarkilarbircigligasiginmaksasimdi
(d. 1919 - ö. 1986) türk yazar.


günümüz hikâye ve romancılarından. mehmet seyda istanbul’da doğdu. istanbul pertevniyal lisesi’ni bitirdi. önceleri memur olarak çalıştı (1937-46). daha sonra basın ilan kurumu’nda göreve başladı.

ilk hikâye ürünleri ses, tan, yeni adam, yedigün, yeni edebiyat dergilerinde yer aldı. ne ekersen adlı romanı yunus nadi armağanlarında dereceye girdi. bundan sonra yelken, yeditepe, dost, yeni dergi, yeni ufuklar, varlık, türk dili dergilerinde yazıları çıktı.

bazı eserlerinde kömür bölgesi olan zonguldak ve çevresini işledi. kimi eserlerinde ise kahramanların derin ruhsal çözümlemelerine yer verdi.

bir gün büyüyeceksin île doğan kardeş çocuk romanı armağanı’nı, yanartaş ile trt 1970 başarı ödülü’nü, ihtiyar gençlik ile may edebiyat ödülü’nü, içe dönük ve atak ile türk dil kurumu 1974 ödülü’nü kazandı.

eserleri:

bir gün büyüyeceksin, deli ali, ihtiyar gençlik, kapatma, şampiyonluk kupası, ünlü hikayeler cumhuriyet öncesi doğumlu yazarlarımızdan, duvar, zonguldak hikayeleri, başgöz etme zamanı, oyuncakçı dükkanı, garnizonda bir olay, anahtarcı salih, kör şeytan, bana karşı ben, yaş ağaç, ne ekersen, süeda hanımın ortanca kızı, gerçek dışı, köroğlu, sultan döşeği, nemrut mustafa, bir açıdan, türk romanı, edebiyat dosttan, çocukluk yılları, çocuklara hikayeler, düşleme oyunu, bastıbacak ermiş, şeytan çekiçleri.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol