pagan dini

nerobianco
batı dilleri kökenli ve eş anlamlı paganizm ve pagan;latince paganus yani “kırsal” sözcüğünden türemiştir. erken dönemlerden beri hristiyanlık, kırsal kesimlerden çok şehirlerde yayılmıştır. böylece kısa bir süre içinde hristiyan olmayan kişiyle köylü neredeyse eş anlamlı hale geldi ve modern anlamda kullanılan pagan terimi ortaya çıktı.

pagan inanışında; tek tanrılı dinler öncesi panteist anlayışını benimserler. doğayı kutsal sayarlar, güneşin ve ayın hareketlerini festivallerle kutlarlar. doğa güçlerini tanrılar ve tanrıçalar olarak kişileştirirler ama aslında yaratıcı gücün tekliğine inanırlar, tanrı ve tanrıçaları bütünün parçası olarak görürler...

paganların ruhban sınıfı ve örgütlü bir din yapısı bulunmamaktadır. bunun yerine çeşitli pagan inançlar vardır. tanrı ve tanrıçaya ulaşmanın yolu bir değil, çeşitlidir. doğanın efendisi değil onun bir parçası olduğuna inanırlar ve tüm ruhani çabalarla (dua, meditasyon, ritüel, tapınma, ibadet, büyü, sihir vs.) yaşanılan dünya ve paganizmin temeli olan öte dünya ve tanrıça ile bütünleştiklerini düşünürler.

paganlar gizli örgütleri reddederler. bunun yerine ortak bilince ve paylaşıma inanırlar. bu dünyanın öteki dünya için sınav olduğuna inanan tek tanrılı dinlere karşı, paganlar ölümden sonra yaşamaya ve tekrar doğmaya devam eden ruh ile herşeyin birbirini tamamladığı döngüsel bir inanç sistemine inanırlar. paganların inancının temeli gaia, kutsal kitaplarıysa doğadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol