falıh köksal

pinhan
bogazici universitesi psikoloji bolumunde profesordur. ogrenme, deneysel psikoloji, kisilik kuramlari, ileri ogrenme kuramlari gibi dersler veren, bogazici universitesi ogrenme laboratuarinda bildircinlarla calismalar yurutur.

dunyalar tatlisi bir adamdir. cilgin profesor havasindadir biraz da. sadece bir tek dersini almis olma sansina sahip olsam da kendisine hayran biraktirmistir. bogazicinin yaninda bilgi universitesi psikoloji bolumunde de ders verir.

herkes diger hocalar gibi teoriler, slaytlarla baslayacak bu ders derken, siz kimsiniz, ozgur irade nedir, ozgur musunuz, iradenizi kullanabiliyor musunuz gibi sorularla derse baslar. her sinifta eksik olmayan birkac akilli(!) da tabi ki ozgurum, istedigim saatte eve girerim, istedigim kisiyle beraber olurum gibi yanitlar verir bu sorulara. oturdugu yerden kalkip kafa atasi gelir insanin bu tiplere. ama falih hoca o kadar alcakgonullu ve sabirli bir insandir ki bu insanlari bile kaale alir ve gercek bir duzlemde tartismaya yonlendirebilmek icin elinden geleni yapar.

butun hayatimizin klasik kosullanma oldugunu soyler. ideolojilerin, inanclarin, yasam bicimlerinin, hayata bakis acimizin. cok da dogru soyler. o konusurken su gibi akip gecer zaman. o uc saat hic bitsin istenmez. o kadar da sakin bir anlatimi vardir ki.

bir yil sonra baska bir dersime misafir konusmaci olarak geldiginde yine ayni soru ile baslamistir derse. "kimsiniz siz" demistir. gecmis yasantimizin, simdiki durumumuzun ve gelecege dair beklentirilerimizin bir urunuyuzdur yanitimi genetik arkaplani da unutmamak gerek diyerek onaylamistir.

bogazici universitesinde master programlariyla ilgilenmeye sayesinde baslamis bulunmaktayim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol