bir zaman kapsulu olarak bilgi sözlük

independence
sene 2404;

zamanin arkeologlari mecidiyekoy civarinda kazi ara$tirmalari yapiyor. birden kazi cali$malari yapan arkeologlardan bir tanesinin kazmasina sert bir cisim carpiyor. cali$mayi yapan arkeolog buyuk bir ozenle bu sert cismin etrafindaki topraklari elindeki cali supurgesi ile hafif hafif temizliyor ve sert cisim bir anda gun i$igina cikiyor.

2000 li senelerde son derece yaygin olarak kullanilan 400gb ebadinda bir hard disk.

arkeologumuz bu cismi sadece bilim ve teknik isimli dergilerde gormu$, zira o zamanlar kullanilan boyle bir cisim yok. 2400 lu senelerde 400gb lik hard disk bir sigara jelatininden cok daha ince ciplere sigdiriliyor ve serce parmaga bantli bir $ekilde insanin uzerinde dola$tiriliyor. bu sayede beyine direk veri iletimi yapilabiliyor.

arkeologumuz buyuk bir ozenle hard diski aliyor, temizliyor ve bagli bulundugu tarih muzesine goturuyor. muzede sergilenen hard disklerle kar$ila$tiriyor, orada bulunan ve halen cali$ir durumda olan nadir bilgisayar kasalarindan birisine takiyor ve ba$liyor cali$tirmaya.

ilk olarak $u ba$likla kar$ila$iyor;

(bkz: 4 mayis 2009 mardin dugun baskini)

okuyor, okuyor, okuyor. bilgi sozluk’u bir hikaye sitesi olarak du$unuyor once, bir korku senaryolari sitesi. hemen serce parmaginda yapi$ik bir $ekilde dola$tigi cip e giriyor tarih ve verileri, bu tarihteki gazeteleri geziniyor ve bilgi sozluk’te yazilanlarin aslinda bir korku senaryosu olmadigini, gercegin ta kendisi oldugunu goruyor irkilerek. benim vatanimda olmaz boyle bir $ey, olmamali diye hayiflaniyor ama yapacak bir $ey yok. atalari bu topraklarda ve bu ortamda ya$ami$lar. once atalari icin uzuluyor, daha sonra ayni genlere sahip oldugu icin kendisine uzuluyor. incelemeye devam ediyor.

(bkz: ergenekon operasyonu)

cu$ artik diyor, bu kadari da oha ama diyor, yaninda ki asistanindan $oyle bir cumle cikiyor;

oha falan oldum..

arkeologumuz ilk defa i$ittigi bu cumle kar$isinda $a$kinlikla asistanina donerek "ha?" diyor. asistan arkeologumuza ozetliyor;

+ yerel tarihimize ve dil kulturumuze cok merakliyim hocam, bu gibi durumlarda atalarimiz genel olarak bu $ekilde bir ifade kullanirlarmi$, oradan esinlendim ben de.

arkeologumuz hafifce ba$ini salliyor ve "vay a.k. arkada$ ya, ne ergenekonmu$ lan!" diyor. $a$irma sirasi asistanda ama arkeologumuz asistani merakta birakarak ba$liklari gezinmeye devam ediyor.

(bkz: sozluk bana kari bul lan allahsiz)

arkeologumuz bu ba$ligin altina yazilanlari okuyor ve 2000 li senelerde kadin bulmanin ne kadar kolay olduguna $a$iriyor, "sozluge bul diyorsun buluyormu$" diye du$unuyor(kac kere dedim $u ba$ligi silelim diye, bak torunlarimiza da rezil oluyoruz), yazilanlari ciddiye aliyor.

arkeologumuz o gun yapmi$ oldugu bu buyuk ke$ifle gurur duyarak eve e$inin yanina gidiyor ve ke$fini onunla payla$iyor. gece cirilciplak denize giren kiz ba$ligini okuyarak fantaziler kurup sabaha kadar sevi$iyorlar.

tanim: belki de bundan yuzyillar sonrasina, belki de binlerce yil sonrasina icerisinde var olan bilgileri iletmesi anlaminda bilgi sozluk mukemmel bir zaman kapsulu olabilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol