anzak koyu

independence
25 nisan 1915 senesinde anzaklilarin bu koya yaptiklari cikartma ve bu cikartma sonucunda tum askerlerinin olmesi sonucunda bu anzak askerlerinin anisina turkiye tarafindan bu koyun ismi anzak koyu olarak degi$tirilmi$tir.

bir ba$ka siteden daha detayli bir bilgiyi aktariyorum buraya;

-------------------------------------------------------------------------------

anzak koyu, avustralyalıların gelibolu’da en iyi bildikleri yerdir. tan vaktindeki çıkarmanın sahil boyunca 750 metreye yayılmasına rağmen, anzak kolordusu’nun askerleri, 25 nisan 1915 gününün geri kalan kısmında, anzak koyu’nda sahile çıktılar. onlar, derhal iç kısımlardaki, ikinci sırt boyunca yer alan anzak bölgesi’nin hikayesinin meşhur yerlerinde - kanlısırt, courtney mevzisi, bombasırtı ve boyun’da - yapılan muharebelere gönderildiler. plaj, 25 nisan günü öğleden sonra itibarıyla, bu sırtlar boyunca yapılan şiddetli çarpışmalar sonucu yaralananlarla doluydu. o gün, diğer yaralılar savaş alanında tahliye edilmeyi beklerken, tahmini olarak 2.000 yaralı anzak koyu’ndan tahliye edildi.

1 mayıs 1915 günü itibarıyla, anzak kolordusu’nun 27.000’den fazla askeri gelibolu’da karaya çıkmıştı ve anzak koyu, anzak bölgesi’nin ana limanı ve idare merkezi haline getiriliyordu. gerekli malzemeyi ve takviye birliklerini karaya getirmek için iskeleler yapıldı. bunların en tanınmışı olan watson iskelesi, avustralya imparatorluk kuvvetleri’nin 1. avustralya tümeni’nin telsiz bölüğünden binbaşı stanley watson’un gözetiminde, 2. avustralya sahra istihkamcılarının bir bölümü tarafından inşa edildi. seferin geri kalan bölümünde, kocaman dikdörtgen kutu yığınları dar plaj alanına tıka basa yığılmıştı ve koy ile sırtlar boyunca yer alan ateş hattı arasında sürekli bir şeyler getirilip götürülüyordu. bu çok önemli olan malzeme nakliyesi, bir hint birliği olan hint katır arabası nakliye bölüğü tarafından gerçekleştiriliyordu.

anzak koyu’nun arkasında bulunan, erozyona uğramış vadilerden çıkan yokuşlarda, bir kasaba izlenimi veren eğreti korunaklar, sığınaklar ve daha özenle yapılmış barınaklar anzak askerlerine mesken oluşturuyordu. avustralya’nın resmi tarihçisi charles bean, bu tepedeki yerleşimin ‘tepelerin arkasından gelen tüfeklerin uyku getiren tik tak sesleri, yakındaki bir kriket sahasının tellerle çevrili alanında yoğun bir şekilde antrenman yapan kriket oyuncularını hatırlatan new south wales eyaleti’ndaki manly’i veya victoria eyaleti’ndeki sorrento’yu’ anımsattığı fikrindeydi. anzak koyu’nun türklerin ateş menzili içinde olması ve bölgenin sefer boyunca her gün bombardıman edilip, bir çok zaiyata yol açması, yukarıda ima edilen normallik hissini yalancı çıkarıyordu.

-------------------------------------------------------------------------------

http://www.anzacsite.gov.au/2visiting/tr/trtouranzac2.html

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol