giulietta degli spiriti

seeyouindisneyland
fellini’nin 1965 yılında çektiği ve ilk renkli filmi olan "ruhların jülyeti" (giulietta degli spiriti) hayaller, ruhlar ve anılarla dolu bir görsel şölendir. fellini bu filmde parlak renkleri donuk renklerle dönüşümlü kullanmış, düşler ve gerçek yaşam arasındaki geçişleri anlatırken renk paletini de yeni bir anlatım biçimi olarak ustaca benimsemiştir.

fellini’nin gerçek yaşamdaki eşi giulietta masina, bu filmde kocasının kendisini aldattığından şüphelenen orta yaşlı bir ev kadınını canlandırır. evliliğinin çökmesinden korkan giulietta, arkadaşları, ailesi ve ruhlar dünyasından farklı mesajlar alır. kocasını izlemesi için tuttuğu dedektif şüphelerinin yersiz olmadığını kanıtladığında artık giulietta bir çıkış yolu bulması gerektiğini anlar. bu arayışta kendini çocukluk anıları ve sembolik fantezilerle dolu, bazen ürkütücü bazen cinsellikle kaynayan bir dünyanın içinde bulur. sonuçta giulietta ruhların yardımıyla bir karara varacak, eşinin gölgesinden sıyrılmakla kendi kişiliğini kazanacağını, hiç tatmadığı türden bir özgürlüğe kavuşup yeni bir yaşama başlayacağını kavrayacaktır. "ruhların jülyeti", fellini’nin en göz kamaştırıcı ve büyüleyici düşlerinden biri olarak sinema tarihindeki yerini almıştır.

biçim olarak fellini’nin en güzel filmlerinden biri kabul edilen ruhların jülyet’i 40 yıl öncesine ait burjuva yaşamından bir kesit sunar. şok edici olan bu yaşamın (doğu dinleri, televizyon, güzellik ve zayıflık takıntısı, eşlerin değiştirildiği çılgın partiler, hatta tüm bir yazın deniz kenarında, tatilde geçirilmesi gibi) günümüzden çok da uzakta yaşanmadığı, 1994’de ölen giulietta’nın hala bizlerle olduğu duygusudur.

belli bir noktadan yola çıkıp belli bir noktada biten öyküler değil, içiçe geçen düşler anlatan fellini, bu filmi çok sevdiği eşi ve ilham perisi giulietta masina için çekmiştir. federico fellini ve giulietta masina 1943’de evlenmiş ve fellini’nin 1993’deki ölümüne kadar ayrılmamışlardır. giulietta masina, eşinin ölümünden 5 ay sonra yaşama veda etmiştir.


öykü: tullio pinelli, federico fellini yapımcı: angelo rizzoli senaryo: brunello rondi, ennio flaiano, federico fellini, tullio pinelli oyuncu: jose luis de villalonga, valeska gert, valentina cortese, mario pisu, sandra milo müzik: nino rota kurgu: ruggero mastroianni görüntü: gianni di venanzo

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol