organiztsya

seeyouindisneyland
onlarca yıl avrupa’yı, hatta dünyayı dehşete götüren italyan mafyası’nın zayıflaması en çok rus organize suç gruplarının işine yaramıştır. berlin duvarının yıkılmasından sonra iş hacmini yüzlere, binlere katlayan rus mafyası “organiztsya”, tüm avrupa, hatta afrika ve denizaşırı ülkelerde bile yasa dışı egemenliğini kanıtlamıştır.

rus mafyası, yıllık 200 milyar dolarlık cirosu ile organize edilmiş örgütler arasında birinci sıraya oturmuştur. 114 bin aktif elemana ve sayıları 3 milyona ulaşan yandaşlara sahip olan rus örgütlü suç gruplarının en önemli faaliyet alanlarını; antik eşyaların çalınması ve bunların batıya kaçakçılığı, fuhuş, oto kaçakçılığı, silah ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığı olarak tanımlayabiliriz. diğer birçok faaliyetleri de bu listeye ekleyebiliriz. ancak en çok karşılaşılan suç tipleri bunlardır.

rus organize suç grupları; iç ve uluslararası piyasalarda faaliyet gösteren, prototip fırsatçı örgütlü suç grupları içerisinde değerlendirilmektedir. tıpkı sicilya mafyasında olduğu gibi, diğer rakip örgütlü suç gruplarını tasfiye etmek suretiyle kendi bölgelerinde kontrolü elinde tutmak amacına yönelik yerel düzeyde faaliyetlerini yoğunlaştırmaktadır. uluslararası düzeyde de; kaçakçılık veya otodan silaha, tıbbi malzemeden ham maddeye kadar kar imkanı sağlayan her türlü yasa dışı faaliyetlerdeki hünerlerini de sergiledikleri yakinen bilinmektedir.

rus mafyasının en etkili klanı “solntsevo” yani güneş tugayı’dır. adını moskova’daki bir semtten alan bu klan, rus mafyasının avrupa’daki en etkili koludur. berlin, viyana ve roma’yı kendilerine üs olarak seçmişlerdir. zaten, en azılı babalarından biri olan yuri essin’de halen roma’da tutuklu bulunmaktadır.

eski sovyetler birliği’nin kalıntısı bazı polit büro üyelerinin intikamlarından çekinen rus mafyasının babalarının, şimdilik avrupa başkentlerinde yaşayarak irtibat müesseseleri aracılığıyla ülkedeki örgütlerini rahatça yönettikleri ve burada konuk oldukları ülkelerin mafyaları ile de işbirliğine girdikleri bilinen bir gerçektir. hatta buralarda, “royalties” yani telif hakkı olarak kazançlarından yüzde vermektedirler. özetle, mafya örgütleri arasında da know-how veya joint venture şeklinde ekonomik anlaşmalar olabilmektedir. örneğin, bugün almanya’da gayrimenkul piyasasını özellikle, wiesbaden’de, elinde bulunduran italyan camorra örgütü, rus mafyası adına toplu konutları satın almaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol