henri fayol

sarkilarbircigligasiginmaksasimdi
1841 yılında paris’te doğmuştur. 19 yaşında saint etienne maden yüksek okulunu bitirmiş ve “commentary fourchambault” kömür işletmesine girmiştir. bütün meslek yaşamını burada geçirmiş, 1888 yılında genel müdür olmuş ve 1918 yılına kadar bu görevi başarıyla yürütmüştür. 1888 yılında iflas etmek üzere olan firma, fayol’un yönetiminde büyük atılımlar yapmıştır. madencilik ve yönetim konusunda birçok seminer vermiş, makale yayınlamıştır. 1916 yılında yayınladığı “administration industrielle et générale” adlı eseri ile fikirlerini bütün dünyaya duyurmuştur. bu eser 1939 yılında asım çalıkoğlu tarafından “sınai ve umumi işlerde idare” adı altında dilimize tercüme edilmiştir. 1925 yılında ölene kadar (centre de l’admisitration scientific) bilimsel yönetim araştırmaları merkezi’nde yönetim ile ilgili çalışmalarına devam etmiştir.

yönetsel teori

taylor’un bilimsel yönetim yaklaşımı, işçi düzeyinde, üretim sorunlarına eğilen, teknik ve ekonomik verimliliği artırmayı amaçlamıştır. taylor bu sistemin yönetimin üst kademelerinde de uygulanabileceğini belirtmekle yetinmiş, bu konuda detaylı bir çalışma yapmamıştır.

bu çalışma ilk olarak henri fayol tarafından yapılmıştır. fayol 1916 yılında yazdığı kitabında yönetimi bir süreç olarak görmüş ve bu süreci fonksiyonlara ayırarak incelemiştir. bu fonksiyonlar bugün halen geçerliliğini korumaktadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol