besevler istasyonu

lost kidy
beşevler istasyonu:
genel bilgi:
ankaray’ın istasyonlarındandır. içinde görme engelliler eğitim ve teknoloji merkezi olmadı dolayısı ile diğer istasyonlardan farklıdır. ana istasyonlar haricinde içerisinde banka ve mağaza bulunduran tek istasyondur. konum itibari ile en çok kullanılan istasyonlardandır.

1.yakın çevre ile ilişkileri:
beşevler istasyonu konum itibari ile oldukça hareketlidir. 4 çıkışı bulunan istasyonun gerçekten ciddi anlamda düşünülerek tasarlandığı belli olan çıkışları vardır.
1. çıkış: ankara üniversitesi fen fakültesi- darphane- anıtkabir’e yönelim sağlar.
2. çıkış: gazi üniversitesi ana kampüs- gazi üniversitesi iibf- ankara üniversitesi diş hekimliği fakültesi’ne yönelim sağlar.
3. çıkış: hacettepe üniversitesi konservatuar- ankara üniversitesi ilahiyat fakültesi’ne yönelim sağlar.
4. çıkış: bahçelievler 3., 7, caddelere ve bahçelievler semtindeki liselere yönelim sağlar.
bu sayede çok karmaşıklaşacak bir dağılım olabildiğince basit bir biçimde çözülmüştür. istasyon konum itibari ile ankara’nın oturmuş semtlerinden birindedir. bu yüzden istasyon girişleri oldukça sıkışıktır. ama bu kullanıcılar tarafından çok fazla hissedilmez çünkü de gaul caddesi, mareşal fevzi çakmak caddesi, bahriye üçok caddesi ve inci taş caddesinin kesişimleri ile ortaya çıkan geniş alan ve bahriye üçok caddesi üstünde bulunan park bu alandaki sıkışıklık hissini azaltmıştır.
istasyon çıkışlarında otopark bulunmamasına karşın çıkışlarda ya da çok yakınlarında otobüs durakları mevcuttur. ankaray istasyonlarının pek çoğunun girişleri birbirinden farklıdır. beşevler istasyonunun toprak üstüde bir yapısallığı yoktur. yerin altına inen merdivenlerin üç yanı çok yüksek olmayan parapetlerle çevrelenmiş ve parapet üstüne metal konstrüksiyon ile plastik kaplama yapılmıştır. metal konstrüksiyon ankaray’ın rengi olan yeşildir(metro’nun rengi kırmızıdır.). çatı kısmındaki plastik yarı şeffaftır. istasyon girişlerinde bir köşesinden boruya oturtulmuş üstünde beyaz a harfi bulunan yeşil küpler vardır, bunlar istasyonu belirten tabelalardır. üçboyutlu olması önemli bir özelliğidir. merdivenlere doğru yöneldiğinizde yine yeşil üstüne beyaz harflerle beşevler yazar. aynı zamanda karşılıklı iki platformdan zemin kotuna ulaşmak için iki adet asansör engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. bu istasyon ile ilgili önemli noktalardan biri asansörlerin zemin kotuna çıktığı alanlarda yayaları ve araçları bilgilendirme amaçlı ‘engelli aracı çıkabilir’ tabelalarının yerleştirilmiş olmasıdır.
2. mezanin hacimleri:
ankara’nın yakın çevresini en iyi analiz edip o doğrultuda organize edilmiş istasyon mezanin kat hacimlerindendir. istasyonun mezanin alanında bir banka şubesi, bir şehirler arası otobüs firmasının bilet satış ofisi, bir bayan giyim mağazası ve görme engelliler eğitim ve teknoloji merkezi bulunmaktadır. bölgede bulunun çok sayıdaki üniversite-işyeri-kamu kurumu göz önüne alındığında banka ve bilet satış ofislerinin ne kadar mantıklı seçimler olduğu yadsınamaz bir gerçektir. görme engelli eğitim ve teknoloji merkezi ise daha geniş bir alana yayılarak her gün çok sayıdaki görme engelliye hizmet vermektedir.
bu istasyonda mezanin kattan zemin kotuna bağlantı sağlayan yürüyen merdiven sistemi yoktur. mezanin katından peron katına ise yine dört adet bağlantı noktası olmasına rağmen bu alanlardan ikisinde sadece merdiven diğer ikisinde ise yürüyen merdiven de bulunmaktadır ve yürüyen merdivenler sadece yukarı yönlü hizmet vermektedirler. engelliler ve yaşlılar için kullanıma sunulmuş asansörler mezanin katında da durmaktadırlar.
ayrıca mezanin katında iki adet bilet satış ofisi bulunmaktadır ve yurtdışı örneğinin aksine turnikeli geçiş uygulanmaktadır. bilet satış ofisleri hizmet alanı cam diğer yüzeyleri beton ve üstü küçük seramiklerle kaplı yerden tavana kadar uzanan küplerdir. küplerin turnike dışı alana bakan yüzeyleri bilet satış olarak kullanılırken iç kısımları yönetim ve depolama ünitesi olarak kullanılmıştır. turnikeli alanın dışında bulunan alanlarda ankesörlü telefon, bilet makinesi, yiyecek makinesi, bilgilendirme panoları, belediye hizmetlerinin anlatıldığı gazetenin dağıtım standı ve bahsi gecen dükkanlar ve eğitim merkezi bulunur.
aydınlatmasında asma tavana yerleştirilmiş floresan sistemi ile çözümlenilmiştir. havalandırma sistemi diğer istasyonlardan faklılık gösterir çünkü bu istasyonda sürekli bir hareketin yanı sıra aynı zamanda eğitim merkezi ve dükkanlar sebebi ile daha fazla temiz ve ısı kontrollü havaya ihtiyaç duyulmaktadır. bu sebepten de çıkışlardan birine ekstra havalandırma üniteleri yerleştirilmiştir.
estetik olarak çok fazla düşünüldüğünü zannetmiyorum. sadece ankaray’ın rengi olan yeşil ve buna uyumlu mavi farklı boylarda seramiklerle duvarlar ve parapetler kaplanmıştır. yalnız giriş alanlarında kullanılan kaplama kahverenginin tonlarıdır. tüm istasyonda zemin kaplaması olarak acık ve kızıla çalan kahverengi karolar kullanılmıştır.
3.istasyon hacimleri:
zemin kattan mezanin kata iniş gibi mezaninden de platform katına iniş dört merdiven ile sağlanır. bunların ikisinde yürüyen merdiven varken ikisinde yoktur. istasyon alanında da duvar ve zemin kaplamaları ile aydınlatma sistemleri mezanin katla aynıdır.
kontrol ve asansör bakım odaları bu katta bulunur. yine bilgilendirme panolarında, oturma elemanlarında yeşil tercih edilmiştir. hem duvarda hem de rayların üstünden aşağı sarkan panellerde çeşitli bilgilendirici unsurlar yer almaktadır. duvarlarda yer alan panoların bilgilendirme ve reklam amaçlı olarak kullanılması düşünülmüş olsa bile panolar boştur. gelişen teknoloji ile iki ray arasında konumlanmış olan kolonların üstüne reklam-animasyon-belediye çalışmaları… vb yansıtılmaktadır. istasyonda yangın söndürme dolapları, acil durum telefonu, duman dedektörleri bulunmaktadır.
zeminde iki adet çizgi vardır biri sarı renkli uyarı çizgisi diğeri görme engelliler için parçalı ikaz çizgisidir ama bu çizgi ne yazık ki çok hissedilir değildir. yine görme engelliler için sesli uyarılar da yapılmaktadır. engelli asansörü kullanıldığı zaman biletin nasıl basıldığı konusu çok belirgin değildir.
istasyonda maksimum bekleme süresi hafta içi beş dakikadır ama bu kadar hareketli bir istasyon için yine de bekleme alanı yeteri değildir. mezanin kattan zemin kotuna çıkıştaki rahatlık ve kolaylık bu alan için ne yazık ki söylenemez.
ankaray’ın vagonları dörderli gruplar halinde karşı karşıya oturma şeklindedir ve bu sistem oldukça rahatsızdır. vagonların başı, sonu ve ortasında ayakta durmak için alanlar vardır. özellikle kapıların kenarındaki dörtlünün cam kenarı olan koltuğu diğer koltuklardan daha dar olduğu için oldukça rahatsızlık vericidir.
bu katta mezanin kat gibi estetik kaygılardan oldukça uzaktır. amaca hizmet için düzenlenmiş izlenimi verir. konumu ve yüklenen fonksiyonlar itibari ile de formsal olarak kısıtlanmıştır. örneğin pek çok istasyonda gördüğümüz galeri boşluğu bu istasyonda yer almaz. bu da özellikle istasyon katında basıklık hissine neden olmuştur.
4. mezanin, istasyon katı ve yakın çevre donatı ve möbleler:
istasyonun konumu itibari ile yakın çevresinde herhangi bir möblesi yoktur. sadece istasyonun orada olduğunu belirten bir tabelası vardır. mezanin katta bulunan bilet makinesi, ankesörlü telefon, turnikeler ve bilet satış ofisi tüm ankaray istasyonlarında kullanılan ekipmanlardandır. yine yeşil ve metalik gri kullanılan temel renklerdir. mezanin katında bulunan ve belediye çalışmaları hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bülten-gazete standı ise tamamen alakasız bir biçimde orda yer almakta, tamamen tesadüfen orada duruyormuş izlenimi vermektedir. bu katta da herhangi bir oturma birimi ile karşılaşılmamaktadır. istasyon katında ise oturma birimleri ve panolarla karşılaşıyoruz. bunların ortak dili de yeşil olmalarıdır. özel bir tasarım ürünü değildirler.
5.yazılar, yönlendirme ve uyarı işaretleri:
logo çalışması hakkında deyatlı bilgi bulunamamıştır. yönlendirme olarak sadece istasyon girişlerindeki boru üstüne köşesinden yerleştirilmiş ve her yüzünde yeşil üzerine a bulunan küplerde oluşmuş işaret kullanılır.
istasyon içinde özellikle istasyon katında çok sayıda yazı, uyarı işareti ve yönlendirici kullanılmıştır ama bunların konumları tartışmalıdır. örneğin acil durum telefonunu bulmak istasyondan kaçmaktan daha zor olabilir.
istasyon içinde kullanılan dil tüm ankaray istasyonlarında aynıdır. istasyon isimleri yeşil üzerine beyazdır. krokiler beyaz üzerine konumlanmış, bulunulan istasyon işaretlenmiştir. ayrıca bir önceki, bulunulan ve bir sonraki istasyonları gösteren panolar da mevcuttur. yurt dışı örneğinden farklı olarak bu bilgilendirme panoları arkadan aydınlatılmak yerine yukardan ve genel aydınlatma ile aydınatılmıştır. reklam ve bilginedirme panoları boştur. ayrıca ankaray istasyonlarında çok kutusuna rastlanmaz. yurtdışı örneğinde de rastladığımız uluslar arası standartlaşmış işaretleri burada da görmek mümkündür.

not: alıntı değildir.bitirme projesi ön çalışmasıdır

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol