aumale istasyonu

lost kidy
aumale istasyonu:
genel bilgi:
aumale istasyonunun tasarımında metro inşaatının kendisi sanat olarak yer alamaktadır. 1960’ların başında başlayan inşaatta her istasyon için bir konsept belirlenirken aumale istasyonu içinde istasyonun konumlamasındaki tarihsellik göz önüne alınarak metro inşaatının tarihi duvarlara uygulanmış bunun için duvarlar brüksel için önemli dört temel öğeyi işleyecek şekilde planlanmıştır.
a- istasyon civarının inşaat sırasındaki fotoğrafları ve yaşayan aumale
b- şehir merkezinin inşaat sırasındaki fotoğraları
c- iş makinaları ve şehir panoramasındaki görsellikleri
d- istasyonun ismini aldığı aumale kalesi ve istasyonun yakın çevresi-bu alandaki yaşam
istasyonun sanat direktörlüğünü jean paul leanen yapmıştır. kendisi 1931 mechelen doğumlu olup hala hayatta olan belçika’nın tanınmış heykeltıraşlarındandır. istasyondaki çalışmasında dönem fotoğraflarından seçmeleri dönemin teknikleri ile bir araya getirmiş ve soyut anlamlarda taşıyan duvar panoları haline getirerek istasyona hayat vermiştir.

1.yakın çevre ile ilişkileri:
aumale istasyonu brüksel metro ağının merkez istasyonlarından biri değildir. hemen sonrasındaki saint-guidon bölgenin büyük istasyonudur. aumale daha mahalle ölçekli olmasında rağmen oldukça önemlidir. en büyük önemi brüksel’in iki kuruluş aksı olan kral ve prens akslarından olan prens aksının sonlandığı noktada konumlanıyor olmasıdır
aumale istasyonu dışarıdan bakıldığında iki girişli ama girişlerinin tek belirtecisi metro tabelası olan bir oluşum sergiler. girişlerden biri bölgenin önemli yol dağılım alanlarının ortasında konumlanarak pek çok yönden gelen kullanıcılara hizmet etmekteyken diğeri bölgede bulunan parka doğru çıkışı olan bir alana konumlanmıştır. tam olarak sırt sırta demek yerinde olacaktır. parka doğru açılan çıkışın üstünde ufak bir meydansı alan, otopark ve gençlerin kullanımı düşünülerek oluşturulmuş bir masa tenisi alanı bulunmaktadır. ufak meydansı alanın yol kenarında otobüs durağı ve telefon kulübesi yer alır. bu alan mahallenin etkinlik alanı olarak kullanılır. yılbaşı zamanı chistmas market kurulurken, diğer dini bayram ve resmi tatil günlerinde trafiğe kapatılarak ya da kontrollü trafik akışı sağlanarak alan bir buluşma ve eğlenme noktası haline dönüşür, parka olan pozisyonu da bu işlevlerini pekiştirmektedir. bu alandan yiyecek, içecek ihtiyacını karşılayıp, alışverişini yapan kişiler hemen arkadaki parkta dinlenebilmekte ve eğlenebilmektedir. mahalle sakinleri hafta sonlarında bu alanda kullanmadıkları eşyalarının da satışlarını yapmaktadırlar.
yüzeyde kütlesel bir oluşumu olmaması brüksel metrolarının pek çoğunda görülen ortak bir özelliktir. iki girişin konumunu belirleyen iki adet tabeladan başka herhangi bir bilgilendiriciye de rastlanmamaktadır.
2. mezanin hacimleri:
karşılıklı iki girişten merdiven ve yürüyen merdivenlerle mezanin katına inilir. bu istasyonda engelli kullanımı için asansör yoktur. mezanin katına indiğinizde oldukça büyü bir alanla karşılaşırsınız. bir merdivenden inildiğinde karsıdaki merdivene kadar görüntü bütünlüğü devam eder. bu alanda platform katına ulaşımı sağlamak amaçlı iki adet dairesel merdiven açıklığı ve tren aksı doğrultusunda iki adet dikdörtgen galeri boşluğu bulunmaktadır. hem mezanin kotuna hem de platform kotuna inen merdivenlere ek olarak yürüyen merdivenler de bulunmaktadır.
alanın ortasında merdiven boşluğu olarak tasarlanmış iki dairesel açıklığın ortasında bir adet bilet satış ofisi bulunur. halk pek fazla ofisi kullanmadığı için ofiste genellikle bir personel bulunmaz. iki girişten de platformlara inişe yakın duvarlarda bilet satan ya da bilet basabileceğiniz aletler bulunur. bu aletler tek binişlik kart verir ve sadece bozuk para ile çalışır. ama mezanin karında bir adette çoklu kartlar alabileceğiniz ve kredi kartı da kullanabileceğiniz makine bulunmaktadır. bilet basma işlemi bu duvardaki alet ile yapılır yani perona inmek için turnike yoktur. tamamen bireyin inisiyatifine bırakılmıştır bu işlem. kontroller çok seyrek yapılır ama ceza çok büyüktür.
bu istasyonda yönetim odası bulunmazken teknik oda ve ayrıca bir adet temizlik odası mezanin katında bulunur. istasyon kullanım saatleri dışında da açık olduğu için bir adette güvenlik odası mevcuttur ama çok seyrek olarak kullanılır.
aydınlatması tamamen yapay aydınlatmadır ve floresan aydınlatma tercih edilmiştir. duman-ateş-gaz-su dedektörleri bulunmakta ve otomatik müdahale sistemleri ile güvenlik sağlanmıştır. bu tip bir durumla karşılaşıldığı an tüm metro sistemi otomatik olarak kapanmakta ve acil boşaltma işlemi yapılmaktadır. mezanin katında duvar kaplamalarında ve zeminde krem renk mermer kullanılmış, korkuluklar ve aydınlatma elamanları ile panoların çevreleri ve merkezde bulunan bilet ofisinde metal kullanılmıştır. tüm yapının içine akışkan bir his vardır. mezanin katından hem dışarıyı hem de platformu görmek mümkündür aynı zamanda dikdörtgen galeri boşlukları sayesinde platform alanında uygulanmış duvar çalışmaları mezanin katına da taşınmış böylece bir tasarım birliği söz konusu olabilmiştir. zaten mezanin katında kullanılmış malzemelerin platform katında da zenginleşerek kullanımına devam edildiğini görüyoruz.
alanın genişliği ve galeri boşlukları ile oluşturulan yükseklik farklılıkları, mekan içerisinde bölücü herhangi bir unsurun olmaması çok hareketli ve akışkan bir yapı ile karşılaşmamızı sağlar. kullanılan malzemeler metroların kentlerin prestij alanları olarak düşünülen metro kavramı ile örtüşmektedir. kullanımı kafa karıştırıcılıktan uzak, kolaydır. mimarisinde de kullanılan geometrik formların sadeliği sanki kullanımının sadeliğine bir referanstır.
3.istasyon hacimleri:
bu katında aydınlatması ve dedektör sistemleri mezanin kat ile aynı şekilde uygulanmıştır.
platform katıda mezanin karındaki galeri boşlukları sayesinde tavan yükseklikleri farklılık gösterir ve pek çok alanda yükseklik iki kat yüksekliğinden fazladır bu da gün ışığı almayan istasyonda oluşabilecek basık ve bunaltıcı atmosferi engellemiştir. açık renklerin kullanımı ve duvarlarda uygulanmış siyah-beyaz fotoğraf çalışmaları bir dil birliği sağlamıştır. platform katında güvenlik uyarıları ve engellilerle ilgili çalışmalar dikkat çekicidir. pek çok dedektör ve bilgilendirme yazıları, yerde görme güvenlik çizgisine artı olarak görme engelliler için metal sınır belirleyici elemanlar, görme engelliler için kör alfabesi ile yazılmış bilgilendirme panoları ve sesli bilgilendirmeler…
metrolar iki tiptir. biri vagonlardan oluşur diğeri ise bölümlere ayrılmamış olandır. eski tip metrolarda oturmalar karşılıklı olarak dörtlü gruplar halindeyken yeni tipte yan yana orta alana dönük biçimde oturma planlanmıştır. iki tipte de bisiklet ve engelli vatandaşlar için alanlar bulunmaktadır. metroya küçük köpekler kucakta binebilirken büyük köpekler ücrete tabidir ve metrolarda herhangi bir şey yenmesi yasaktır. ayrıca yeni tip metrolarda ayakta yolcu için tutma elemanları tek bir borudan değil dörtlü borudan dizayn edilmiştir.
ayrıca eski tip metroların belirli zamanlarda izin alınarak boyanmasına da izin verilmektedir
4. mezanin, istasyon katı ve yakın çevre donatı ve möbleler:
istasyonda kullanılan bütün malzemelerde bir renk ve malzeme birliği olmasına özen gösterilmiştir. bunun yanında bazı elemanlar brüksel metrolarının tamamında tek tip olarak kullanılmaktadır. daha önce de belirttiğim gibi istasyonda duvarlada ve zeminde krem renk mermer, korkuluk-aydınlatma elemanı-panolar-kapılar gibi elemanlarda ise metal kullanılmıştır. bilet satış ofisi kenar ve köşeleri metal olan yerden 100cm ye kadar krem rengi plastik üstü de kırılmaz camdan üretilmiş bir küptür. mezanin katında yolcular için herhangi bir oturma elamanı bulunmazken istasyon katında ve park tarafındaki çıkışta aynı malzemeden ve aynı formda üretilmiş oturma elemanları kullanılmıştır. bu elemanlar krem rengi plastiktir. istasyonda bulunan tekli bilet satış ve bilet basma ünitesi ile görme engelliler için tasarlanmış bilgilendirme panoları koyu yeşil olup daha gelişmiş olan bilet satış unitesi gri renktedir ve bütün bu ünitelerde stib-mobib amblemleri bulunmaktadır.
5.yazılar, yönlendirme ve uyarı işaretleri:
metro tabelası içi aydınlatmalı, iki yönlüdür. metro girişlerinde yer alır.
yapı içerisindeki dil tüm istasyonlarla ortaktır. istasyon isimleri ve güzergah planları içi aydınlatmalı yarı geçirgen beyaz plakalar üzerine yazılır. istasyon isimleri için kullanılan renk logo ve stip-mobib amblemlerinde de kullanılan koyu mavidir. duvarlarda göz hizasına göre ayarlanmış panolar vardır. bunlar reklam ve bilgilendirme amaçlı olarak kullanılır. bilgilendirme amaçlı olanların üzerinde duvar düzlemine dik olarak yerleştirilmiş i (info) tabelaları bulunmaktadır. ayrıca uluslar arası standartlara uygun olarak acil çıkış işaretleri, yangın söndürücü alanları, merdiven-yürüyen merdiven göstergeleri belirtilmiştir. ayrıca metro içinde yemek yemek yasak olduğu için istasyonlarda çöp kutuları bulunmaktadır. bu kutularda istasyon tasarımına göre dizayn edilmiştir. bizim örneğimizde metal çöp kutuları ile tasarımın sürekliliği sağlamıştır. ayrıca her iki yönde de birer pano şehrin ulaşım ağını da gösteren detaylı harita- metro zaman çizelgeleri ve mahalli bilgilendirmelere ayrılmıştır, arıca bir panoda da bölgedeki eczaneler, hastaneler, kiliseler, büyük marketler, polis, belediye… vb. gösterilmiş ve ulaşım bilgileri verilmiştir.. brüksel metrosundaki reklam panoları büyük önem taşır. bu panolarda şehirdeki kültür ve sanat aktiviteleri yer alır.


alıntı değildir. bitirme projesi için ön çalışmadır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol