cerahat

independence
iltihap bedenin, yara ya da tahrişe yanıtıdır. nedenleri
bir doku zarara uğradığında, o bölgedeki hücreler "histamin" denilen bir madde salgılarlar. histamin bölgeye kan akımını artırarak, damarlardan dokuya sıvı geçişini çoğaltır. iltihap sıvısı, kan gibi pıhtı oluşturur. pıhtılar bir araya gelerek yabancı maddeleri engelleyip enfeksiyonun yayılmasını önleyecek bir tür doku oluştururlar. bu doku, aynı zamanda, zarar gören dokuların kenarlarını birleştirerek iyileşme sürecini başlatır. iltihap akut ya da kronik olabilir. akut iltihap çok daha ağır ve kısa sürelidir; kronik iltihap ise kişinin sağlığını bozacak kadar uzun sürebilir.

belirtiler
fazla sıvı şişmeye, artan kan akımı ise kızarıklığa ve sıcaklığa neden olur. iltihaplı bölgede, şişmenin sinir uçlarına yaptığı basınç nedeniyle ağrı duyulur. küçük iltihaplarda, sözgelimi bir parmak kesiğinde, genellikle başka belirti olmaz ve söz konusu kişinin sağlığı bozulmaz. başka durumlarda (sözgelimi nezlede) bedenin içinde iltihap olur. burundan akan fazla mukus ya da öksürükle çıkarılan balgam burundaki ya da akciğerlerdeki iltihaptan kaynaklanır.

iltihap enfeksiyona bağlıysa irin oluşabilir. akyuvarlar, bedene giren bakteri ya da yabancı maddelere saldırırlar. ancak "fagosit" denilen bu hücreler bakterilerce öldürülebilir ve sonuçta beyaz - sarı renkte bir irin oluşur. beden ayrıca, iltihapla savaşacak antikorları yapar. bazı iltihaplar, çocuklarda görülen akut eylem romatizmasında (romatizmal ateş) olduğu gibi, bedenin aşırı ya da ’yanlış’ antikor yapması nedeniyle gelişir. bazen de saman nezlesinde olduğu gibi, iltihap bedenin zararsız maddelere karşı antikor yapmasıyla oluşur.

tedavi
basit yaralar temiz tutulmalı ve antiseptik maddelerle pansumanları yapılmalıdır. aspirin, iltihap ve ağrıyı azaltabilir. iltihap nedeni bakteri enfeksiyonu ise, antibiyotik tedavisi gerekebilir. soğuk kompresler, kas incinmelerindeki ağrı ve zonklamayı giderir. yaşam için tehlikeli olan iltihaplarda, sözgelimi solunumu güçleştirenlerde kortikosteroit tedavisi uygulanabilir. egzama ile öteki inatçı deri iltihaplarında ise hidrokortizon verilebilir. önemli olan bedenin herhangi bir yerinde ortaya çıkan iltihabı tedavisiz bırakmamaktır. iltihap (sözgelimi bademciklerde ya da basit bir kesikte olduğu gibi) tedavi edilmediğinde ağırlaşabilir ve ileride ciddi sorunlar yaratabilir. geçmeyen ya da sık sık yineleyen iltihaplarda da kendi kendine tedavi etmek yerine doktora danışıp doğru tedaviyi uygulamak gerekir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol