halkevleri

seyyah
cumhuriyet doneminde halkin bilinclendirilmesi ve kalkinmasinda yarai olmus daha sonralari bazi dusuncelerin yuvasi oldugu icin kapatilmis yararli derneklerden.

cumhuriyet halk firkasi’nin (chp)’nin 10-18-mayis-1931 tarihleri arasinda toplanan 3. kurultayinda, turk ocaklari’nin islevini tamamladigi icin kapatilarak yerine, halkevlerinin acilmasi kararlastirildi. halkevlerinin baslica amaclari; turk milletini yeni ulkuler etrafinda toplamak, halk arasinda kultur ve dusunce birligini saglamak, ataturk devrimlerinin benimsenmesini gerceklestirmek, cumhuriyetin kultur atilimini yapmak, kir-kent ve koylu-aydin ikiligini ortadan kaldirmak olarak ozetlenebilir. 19 subat 1932’de ilk halkevi ankara’da acildi. 1931-1952 yillari arasinda 478 halkevi (biri londra’da) 4322 halkodasi acildi. chp’nin desteginde orgutlenen halkevlerinin calismalari, dokuz sube halinde duzenlendi: dil-edebiyat, guzel sanatlar, temsil, spor, sosyal yardim, halk dershaneleri ve kurslari, kutuphane ve yayin, koyculuk, tarih ve muze. halkevleri 1952’de kapatilip, 1960’ta tekrar acildi.
surviver
ismail hakki tonguc ve hasan ali yucel’in cabalari ile rayina oturan, daha sonra amacindan uzaklasan olusum.
http://www.koyenstituleri.de/ke_t/iht/iht_03_t.html
bulut
dün çok güzel bir konsere ve yardım kampanyasına imza atmıştır istanbul halkevleri.amaç lübnan’daki çocuklara mama yollamaktı, mamalarımızı aldık ve gittik.konserde bülent ortaçgil,vedat sakman, ismail hakkı demircioğlu, erkan oğur, kardeş türküler ...vb isimler yer aldı.sahnedeki sinevizyona kazım koyuncu yansıtıldığı zaman tutamadım kendimi ağladım.o da orda olmalıydı.
tasarimharikasi
ankarada, yüksel caddesinde organ bağış standını kaldırmak isteyen polis ile standı açan halkevleri üyeleri arasında arbede çıktı. o arbedede sivil polis direnen kadını yumruk atarak yere serdi.

http://tinyurl.com/6jn3vnb

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol