okullardan kravat zorunluluğunun kalkması

independence
yeni alinan karara gore ogrenciler artik diledikleri taktirde kravat takmaksizin ve hatta ceket giymeksizin okula gidebilecekler. ancak kot pantolona hala izin yok.
zifir
tek tip öğrenci durumuna alışmış eski kafa bünyelerin yadırgayacağı durumdur. bu tip insanlara göre öğrenci dediğin penguen kılığında olur kravat bir santim kaysa ceza verilmelidir. öğrenciyi boktan kıyafetler içine zorla sokup sonra özgürlük nutku atarlar. ellerinden gelse üniversitede giyim serbestliğini de ortadan kaldıracaklardır. ya bu insanlar okumaya gelmiyor mu buraya öğrenci dediğin takım elbiseli olur. hiç normal insan gibi giyinir mi öğrenci milleti.

anlamayacak ve hatta anlamamakta ısrarcı olacaklar için peşinen not: ben demiyorum ki okullar tiki kızların orasını burasını açma , zengin piçlerinin "bakın marka giyiyorum pis fakirler" mesajı verme mekanı olsun. ama yapan şimdi de yapmıyor mu kardeşim sorarım size?
benduruyorumsebagitti
sivilleşmenin önemli adımlarından biridir. (uni)forma zorunluluğunun tamamen kalkmasıyla sonuçlanmalıdır.
kafalardaki (uni)formaların kalkması ise en zoru.
ikinci mahmut memurlara fes-pantolon-kravat giyme zorunluluğu getirdiğinde onu gavur padişah ilan eden zihniyet, daha sonra şapka devrimine karşı çıktı. fes’in islami bir başlık olduğu gerekçesiyle...
eğitim sen eski başkanı, bu girişimin çağdaşlık, batılılaşma ve cumhuriyet’e karşı olduğunu açıklıyor. kravat, cumhuriyet’le birlikte gelmiş.miş. eğitim sen’e başkan olmak için eğitimci olma ya da en azından belli bir eğitim seviyesinde olma şartı aranmıyor anlaşılan. tarih bilmiyor bu arkadaş ya da ilkokul 3’ten terk. ya da...
okulları kışla zihniyetiyle idare eden bazı yönetici ve öğretmenlerin bu şekilci kafası değişmedikçe, hiçbir şey değişmez.
amaç öğrencinin kafasını ezber bilgilerle doldurup yollamaksa eyvallah okullarımız bunu çok iyi başarıyor. daha doğrusu başardığını sanıyor.
etliye sütlüye karışmayan, düşünmeyen, eleştirmeyen, ufuk’u güneşin doğup battığı yer olarak bilen nesiller yetiştirmekte pek becerikliyiz.
öğrencinin saçlarına elini daldırıp, makasla ortadan bir şerit çeken zihniyetin kafanın içiyle bir sorunu olur mu sizce?
zifir
sanki kravat tüm zamanların en disiplin oluşturucu zımbırtısıymış gibi davranan kravat zorunluluğunun kalkmasıyla okulların birdenbire dingonun aırına döneceğine inanan insanların var oldupunu göstermiştir bana.
bir de lafa gelince biz şekilci değiliz şöyleyiz böyleyiz deyip. hala öğrencisinin saçında tren yolu yapa öğretmen zihniyetinde insanlar var. bambaşka insanlar onlar.
orqn
#817509
entryimin berbat oyu almasından sonra bir düzeltme yapmak istedim:okullarda kravat zorunluluğunun kalkması sadece öğrencilerin kravatlarını çıkarıp okula gelecekleri anlamını taşımaz.ayrıca sonradan öğrendim ki sadece kravat değil ceket ve gömlek de kalkmış.bu durumu özgürlüğe giden yolda bir adım gibi görenler ya olayı iyi düşünmemişler ya da özgürlük anlayışları farklı.üniforma ları çıkaralım özgür olalım,karakterimizi yansıtalım zihniyetini anlamam mümkün değil.bu tek tip kıyafetin insanın kişiliğini yansıtmasını engellediği nasıl savunulabilir ki?futbolcuları ele alalım.hepsi aynı formayı giyip çıkıyorlar sahaya ama futbolla biraz ilgili herkes hasan şaş ın hırslı tuncay şanlı nın mücadeleci bir yapısı olduğunu bilir.ya da doktorlar,hepsi aynı önlükleri giyiyorlar diye doktorluklarından bir şey mi kaybediyorlar.ki bu verdiğim örnekler meslek gruplarından.burda söz konusu olan ise 15-18 yaşlarındaki öğrenciler.okullarda günümüz kurallarında bile bir öne çıkma yarışı varken bu karardan sonra ne olacağı hiç mi düşünülmez?zengin fakir farkları üniforma içinde bile sırıtmaya başlamışken bu haliyle nasıl bir yere gelebilir?olayın bir de ideolojik tarafı var tabiki.fikirleri yeni yeni oluşan bu gençler taraflarını belli etmek isteyeceklerdir elbette.bugün belli etmiyorlar mı,tabiki ediyorlar.ama üniforma içinde bile durum böyleyken bundan sonra bunun önüne geçmek nasıl mümkün olabilir?yarın öbür gün okullarda feytullah gülen baskılı t-shirtler görmeyelim sonra.olmaz demeyin üniversiteler için de türbanla girilemez diyorlardı.hee sizin özgürlük anlayışınız buysa onu bilemem tabiki.bu olayı siyasi bir sonuca bağlamak istediğim düşünülmesin.tamam ceket çok sıkıcı ve çirkin bir kıyafet olabilir,hatta kravat da size göre öyledir belki ama ben öğrencilerin bunları giymesi gerektiğini savunmuyorum zaten.her ne giyiyorlarsa giysinler tek tip olmaları ve düzenli görünmeleri gerektiğini savunuyorum.bence doğrusu budur.
benduruyorumsebagitti
çok da uzak sayılmayacak bir geçmişte, bir dizi devrimle birlikte yapılan şapka devrimi, bugün bile çağdaşlaşma yolunda önemli bir adım kabul edilirken....
evet. biz özgürlüğü kravatla falan anlatmayalım. siz buyrun... siz anlatınca daha güzel oluyor.
...
üniversiteye gelmiş, eşşek kadar adama dahi ne giyip giyemeyeceğini söyleyin siz yine.
birkaç gün sakallı, top sakallı, küpeli bireylere de yönelen zorbalık, sıkıyı görünce başörtülülerle yetinmek zorunda kaldı.
...
neyin simge ve neyin, neyin simgesi olduğunun tespiti de elbette size düşer.
...
ben üniversiteye isteyenin mini etekle, isteyenin başörtüsüyle girmesinden yanayım. isteyen istediği gibi...
çok da skimdeydi.
bana ne aq ve sana ne?
devlete ne?
kapiş kardeş?

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol