birinci uluslararası nuri iyicil keman yarışması

independence
tev ve mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi devlet konservatuvarı işbirliğiyle 20-28 ekim tarihleri arasında 1. uluslararası nuri iyicil keman yarışması düzenlenecek

28 şubat 2005’te genç yaşta beklenmedik bir şekilde kaybettiğimiz nuri iyicil, hayatı boyunca iki koltuğunun altında on karpuz taşıyanlardandı. 1949’da istanbul’da doğdu, bir yandan alman lisesi’ne devam ederken, bir yandan da istanbul belediye konservatuvarı keman sınıfında ekrem zeki ün ve lilly statzer ile çalıştı. her iki okulu da başarıyla bitirdikten sonra paris’e gitti. paris konservatuvarı’nın üstatlarından jean fournier’nin keman, pierre pasquier ve jacques dumont’un oda müziği sınıflarından üç ödüllü diploma aldıktan sonra yurda döndü.

öğrencileri izinden gidiyor
yıllarca mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi devlet konservatuvarı keman, viyola ve oda müziği sınıflarını yöneten, mecbur kalınca okul orkestrasının şefliğini yapan, o da yetmezmiş gibi müdürlük görevini üstlenen nuri iyicil’in yetiştirdiği öğrenciler, bugün hem türkiye’deki senfoni orkestralarında hem de yurt dışındaki orkestralarda görev yapmaktalar. bazıları, hocalarının izinden giderek hem eğiticiliğe hem de solistik kariyere ağırlık verdi.
şimdi, eğiticiliğe ve konser hayatına devam eden eşi çiğdem iyicil, nuri iyicil’in anısına uluslararası bir keman yarışması düzenlenmesine önayak oldu.
yarışmayı türk eğitim vakfı (tev) ile mimar sinan güzel sanatlar üniversitesi devlet konservatuvarı düzenliyor. ana sponsor tüpraş, diğer sponsorlar henkel, coca cola ve türk hava yolları. sanat olaylarına, hele eğitim ile ilgili etkinliklere destek olan sponsorları kutlamak gerek.

kan ve erduran jüride
yarışma jürisi suna kan, ayla erduran, gönül gökdoğan, barbara gorzynska, bohuslav matousek, henri foures, liviu casleanu, domenico nordio gibi hem yerli hem de yabancı, çok saygın uluslararası değerde müzisyenlerden oluşuyor.
dünyanın her yerinden 16-30 yaş arasındaki kemancıların katılabileceği uluslararası nuri iyicil keman yarışması’nın birincisine 10 bin dolar, ikincisine 7 bin 500 dolar, üçüncüsüne ise 5 bin dolar ödül verilecek. ayrıca özel ödüller de var. bunlar ecevit tunalı yapımı bir keman, istanbul devlet senfoni orkestrası ve çukurova senfoni orkestrası ile bir konser olarak belirlenmiş.
üç yılda bir düzenlenecek bu çapta bir yarışma türkiye’de ilk kez gerçekleşiyor. 20-28 ekim 2008 tarihleri arasında cemal reşit rey konser salonu’nda yapılacak olan yarışmanın son başvuru tarihi 1 ağustos 2008.

http://tinyurl.com/55ec68

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol