jutland deniz savaşı

seeyouindisneyland
ocak 1916’da alman deniz kuvvetlerinin başına geçmiş olan amiral şer ( scheer) donanmayı daha saldırgan kullanmak ister. 31 mayıs 1916’da bütün açık deniz donanmasını kuzeye yollar. tasarı şu idi: alman savaş kruvazörleri norveç kıyılarına doğru gidecek bu öğrenilince aynı cinsten gemilerden oluşan ingiliz donanması ona karşı çıkacak, iki donanma karşılaşınca almanlar güneye doğru kaçacak ve ingilizleri arkalarından sürükleyecekler.güneyde ise alman ağır zırhlılar donanması bekliyecek ve böylelikle iki alman donanması ingiliz savaş kruvazörlerini ezeceklerdir.ancak ingilizler bu planı az çok öğrendiler.bütün donanmalarını denize açtılar.bu yüzden almanlar geri çekilmek zorunda kaldılar. danimarkanın jutland bölgesi açıklarında yapılan ve tarihin en büyük deniz vuruşması olan bu savaşta almanlar 63.000 tonluk , ingilizler 114.000 tonluk gemi kaybettiler. ingiliz kayıpları 6617, alman kaybı ise 2863 ’dür.
genel bakımdan ingiliz savaş gemiler daha çabuk, alman gemileri ise daha kalın zırhlı olduklarından bu kayıp farkı bu yönden olmuştur.
gerçekte ise alman donanması yeniden açık denize çıkmadığından ingiliz ablukası eskisi gibi süregelecek ve jutland vuruşması durumda hiçbir değişiklik yapmıyacaktır. bu bakımdan ingilizleri galip saymak daha doğru olur.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol