liaoyang savaşı

seeyouindisneyland
(24 ağustos – 4 kasım,1904)
rus japon savaşının önemli kara muharebelerinden biridir.
japon ordusu kuşatma için port arthurun yakınına konuşlanırken, mareşal oyama komutasındaki büyük bir güç kuzeye mançuryadaki uzakdoğu demiryolunun port arthur mukden arası kısa demiryolu hattı üzerindeki stratejik yerleşimli lioyang demiryolu kavşağını ele geçirmek üzere yöneldi.
savaş 25 ağustos 1904te 158.000 kişilik güçlü rus ordusunun, japon 1. 2.,3. ordularının yan kanatlarını yandan toparlamasıyla başladı.
26 ağustos 1904te, japon birinci ordusu liaoyang şehrinin güneydoğusundaki kosarei peak ve hung-sha passı aldı. rus ordularının kurmay başkanı general alexei kuropatkin, japonları en dış rus hatlarından harekete geçerek yenmeyi ve geri çekilmeye zorlamayı başaracağına inanıyordu.
from 29-30 august 1904, rus askerleri lioyangın güneyindeki savunma mevzilerinde japon ssaldırılarını geri püskürttüler. 31 ağustos 1904te japon birinci ordusu lioyangın kuzeydoğusunda nehri geçti.
4 eylül 1904te etkisiz kontraataklardan sonra , kuropatkin sabahın erken saatlerinde mukden için lioyangı tahliye etmeye karar verdi. talihsiz şehir sırayla rus,çin ve japon güçlerince tahrib edilmişti
rus ordularının 17.900 kaybının önemli bölümü kayıp ve esirdi. buna rağmen, büyük japon kayıplarına rağmen japonlar ,ruslar savaşı terkettiğinden beri bunu bir zafer olarak görmüşlerdi.
japonların lioyangtaki pahalıya mal olan başarısı ve port arthurun düşmesi 1905 ihtilalinin çıkmasına yardımcı olan,rusların gelecek yılki mukdendeki kesin yenilgisini hazırlamıştır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol