miroslav vitous

seeyouindisneyland
tam adı miroslav ladislav vitous olan sanatçı, 6 aralık 1947 de prag da doğdu. 6 yaşında viyolonsel çalarak başladığı müzik serüveni, 14 yaşında bas gitar ı keşfetmesiyle sonuçlandı. prag konservatuvarı nda okurken kazandığı bir bursla berklee yolcusu oldu. çok kısa bir süre yanında çaldığı ilk isimlerden biri de, vitous u derinden etkileyecek olan miles davis dir.

vitous , 1968 de chick corea nın now he sings now he sobs adlı albümünde çaldı ve corea nın ekibinin sürekli müzisyenlerinden biri haline geldi. 1969 da mountain clouds ve infinite search albümlerini yayınladı. kuruluşundan itibaren weather report un kadrosunda bulundu ama 1973 te grubu terketti (ondan boşalan yeri bir süre sonra jaco pastorius dolduracaktı). bu tarihten sonra tekrar bireysel çalışmalara yöneldi, arada chick corea ve stan getz gibi eski dostlarla çalmayı da sürdürdü. 1979 da new england konsevatuvarı nda öğretim üyeliği yapmaya başladı. jan garbarek le de bu dönemde çalışmaya başladı ve ikili, kimi zaman serbest nizamda kimi zaman da başka müzisyenleri de aralarına alarak çok sayıda esere imza attılar.
müzige alti yasinda keman calarak baslamis miroslav ladislav vitous. prag konservatuarından sonra aldığı burs ile berklee ye gidip orada art farmer , freddie hubbard ve kısa bir süre de miles davis gibi isimlerle çalışmış.1992’de atmos albumununun tanitim turlari sirasinda jan garbarek ’le beraber crr ’de de calmistir.
jazz dünyasında ismi genellikle jaco pastorius un arkasından anılmasına rağmen, en az onun kadar önemli ve kabiliyetli bir bas gitar ist. özellikle 1960 ların ortaları ve sonlarında yaygınlaşan, miles davis in fusion a yaklaştığı çalışmalarından esinlenen genç bir jazz müzisyeni kitlesinin en dikkat çeken isimlerindendi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol