trafikte dikkat 10 bin hayat

independence
ozel olarak ba$latilan ve her sene trafikte yitirilen hayatlari kurtarmayi hedefleyen kampanya.

detayli haber $u $ekilde.

--------------------------------------*------------------------------------------

cumhurbaşkanı abdullah gül, cumhurbaşkanlığı çatısı altında 3 bakanlık, bir üniversite ve çok sayıda özel kurum ve kuruluşun öncülüğünü yaptığı platformla her yıl trafik kazalarında 10 bin kişinin hayatını kaybettiği ülkemizde, trafik konusunda toplumsal bilinci artırmak, yaşam kayıplarını ve yaralanmaları azaltmak hedefiyle "trafikte dikkat, 10 bin hayat" projesinin startını verdi.

"trafikte dikkat, 10 bin hayat" projesi, çankaya köşkü’nde düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. yarım saat geç başlayan ve tayfun talipoğlu imzalı trafik konulu filmin gösterimi ile süren toplantıda, gazi üniversitesi rektör yardımcısı prof. dr. süleyman pampal ve cumhurbaşkanı abdullah gül konuştu.

toplantıya ev sahipliği yapan cumhurbaşkanı abdullah gül, projeye katılmasını açıklarken, "umursamadığımız bu olaya karşı bilinci geliştirmek gerekiyor" dedi. gül, sadece emniyet kemeri takarak trafik kazalarındaki ölümlerin yarısına yakınının önlenebileceğini belirterek, oğlunun geçirdiği kazayı örnek verdi. gül, büyük oğlunun üniversiteden dönerken polisten kaçan bir hırsızın ters yöne girerek oğlunun arabasıyla kafakafaya çarpıştığını söyledi. kazada emniyet kemeri takmayanların öldüğünü anlatan gül, oğlunun kemer takması sayesinde hayatta kaldığını ifade etti. gül daha sonra şunları söyledi: "ülkemizde trafik konusu maalesef modern toplumsal yaşamın bir gereği olarak değil, maddi-manevi kayıplar verdiğimiz bir sorun olarak bizi etkilemektedir. bu bakımdan t.c. cumhurbaşkanı olarak bu hassas konuyu himayeme almak gereği duydum ve pek çok özel sektör ve kamu kuruluşumuzun gayretleriyle ’trafikte dikkat, 10 bin hayat’ kampanyasını başlattık. bu kampanyanın geniş kitlelerin katılımıyla yayılacağını ve başarıya ulaşacağını umuyorum." her yıl kaza mahallinde ve kaza sonrasında yitirilen insan sayısının ortalama 10 bin kişiyi bulduğunu kaydeden gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "bu rakamın avrupa’daki toplam kayıpların yüzde 22’sine tekabül etmesi ve avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almamız dikkat çekicidir. ölümlere, yaralılar ve milyarları bulan maddi kayıp eklendiğinde, trafik kazaları ülkemiz için can alıcı ve can acıtıcı bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. hedefimiz 3 yıllık dönem içerisinde 10 bin hayat kurtarmaktır."

hepimize görev düşüyor

"trafikte dikkat, 10 bin hayat" projesinin danışmanı, trafik konusunda ülkemizin önde gelen uzmanlarından olan gazi üniversitesi rektör yardımcısı prof. dr. süleyman pampal, trafik kazalarını önlemekte kaza biliminin önemini vurguladı ve şunları söyledi: "trafik konusundaki en önemli adımı atıyoruz. her yıl kazalarda hayatını kaybeden 10 bin kişinin hayatını ve 200 bin yaralıyı kazanmayı, onlarca milyar ytl’leri bulan maddi zararın önüne geçmeyi hedefliyoruz. trafik konusunda kamudan özel sektöre, sanatçısından sporcusuna kadar herkesin üzerine düşen görevler var. platform üyelerinin ve geniş bir kitlenin katılımıyla bu konudaki toplumsal bilinci arttıracağız." pampal, periyodik dönemlerle, projenin uygulamaları ve sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.

gül’ün seslendirdiği tanitim filmi

pampal, proje kapsamında bir araya gelen 3 bakanlık, 1 üniversite, özel kurum ve kuruluşların başlattıkları bu oluşuma "trafikte hayat kurtarma platformu" adını verdiklerini, platformun ana hedefinin trafik konusunda toplumsal bilinç yaratmak olduğunu söyledi. 2008 yılı içerisinde proje kapsamında www.trafiktedikkat10binhayat.com internet sitesi üzerinden toplanacak ve değerlendirilecek öneriler, hem ödüllendirilecek hem de ilgili kurum ve kuruluşlara tavsiye niteliğinde gönderilip takipçisi olunacak. cumhurbaşkanı abdullah gül tarafından seslendirilen tv ve sinema filmi mayıs ayı içerisinde birçok ulusal kanal ve sinema salonunda gösterime girecek.

abdullah gül, toplantının ardından hayat kurtarma platformu üyeleri içişleri bakanlığı, milli eğitim bakanlığı, ulaştırma bakanlıklarını temsilen bakanlarına, gazi üniversitesi, bridgestone, doğuş otomotiv, petrol sanayi derneği, renault, temsa, toyotasa, volvo temsilcilerine trafik konusunda yaptıkları çalışmaları ve projeye verdikleri destekten dolayı plaketi verdi.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=70866&cat=200&dt=2008/04/29

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol