ney yağlamak

instrument
kullanılan ney kamıştan yapılmışsa, ömrünün uzun olması için bakımının yapılması gereken enstrümandır. ney için en önemli bakım şekli yağlamaktır. kullanılan yağ ise badem ve fındık yağlarıdır. her ikisinden birini kullanabilirsiniz fakat, kötü kokmaması ve yapış yapış olmaması bakımından bu iki yağı 1/1 oranda karıştırarak da kullanabilirsiniz. bir kez kullanılan yağ daha sonra defalarca kullanılabilir. yağlama işlemi için üç kolay yol vardır. önce baş pare’si neyden ayrılır.

neyin boylu boyunca yatay bir şekilde sığabileceği bir tekneye yağ doldurulur ve ney bu teknenin içine yatırılır. yağın neyin içine tam olarak dolmasına dikkat edilmelidir. her yeri yağlanmış olmalıdır. 3-4 dakika bekletilip çıkartılır.

ya da

bir ucu kör tıpa ile kapatılmış ney’in sığabileceği kalınlıkta bir borunun içi yağla doldurulur, ney bu borunun içerisine batırılır ve yine 3-4 dakika bekletilip çıkartılır.

ya da

ney’in tüm delikleri ve alt tarafı streçle sıkıca sarılır. yağ neyin içine boşaltılır. yine 3-4 dakika bekletilir ve yağ neyin içinden çıkartılır.

bu işlemlerden sonra ney son deliğinden asılır ve süzülmeye bırakılır. içindeki ve dışındaki tüm yağ süzüldükten sonra kuru bir bezle ya da kâğıt havluyla dış tarafı iyice silinir. böylelikle dış bakımı da yapılmış olur.

eğer baş pare boynuzdan ise aynı işlemi ona da uygulamak gerekir. plastik ise gerek yoktur, sadece silinmesi yeterlidir.

bu işlem iki haftada bir yapılmalıdır.

iyi üflemeler.

#521867 no’lu entryden copy-paste tır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol