die kanaken

hepimizhiciz
cem karaca’nın almanya´daki sürgün hayatı sırasında çıkardığı almanca albümdür. bu süre içindeki en iyi albümü olarak nitelendirilir. bu albümde yabancı düşmanlığı, gurbetçilerin yaşamı gibi konuları işlemiştir. albümdeki bazı parçaların türkçesini sonraki albümlerinde kaydetmiştir.

"die kanaken" albümünün arka kapağında kendisiyle ilgili şunlar yazılıydı:

"cem karaca ülkesi olan türkiye´de bir rock yıldızı. ülkesinde 50´ye yakın 45´lik ve lp yayınlayan karaca´nın parçalarının çoğu sosyal içerikli sözlere sahip. 1981´in ocak ayında almanya´dayken son albümü yüzünden ülkesinde aranmaya başladı. bunun üzerine karaca, ülkesine geri dönmedi. mallarına el konan şarkıcı 200 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve 1983´te de darbeci generaller onu türk vatandaşlığından attılar. . .

almanya´da daha çok nazım hikmet´in şiirlerini seslendirmesiyle tanınan karaca, ilk olarak 1983´ün başlarında almanca sözlerle ve doğu-batı sentezinden oluşan bir müzikle seyirci önüne çıktı. . . amacı türkiye´de olan biteni anlatmak değil, burada olup bitenleri anlatmak ve alman-türk ilişkilerini düzeltmeye çalışmak. şarkıları yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkdan bahsediyor. "

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol