islami cihad

mad
islami cihad, iran’daki islam devriminden hemen sonra, 1980 yılında fethi şikaki ve abdülaziz avde tarafından kuruldu. aslen öğretmen olan şikaki, 1967 yılında girdiği müslüman kardeşler grubundan 1975’ten sonra ayrılmış ve islam devriminden etkilenerek silahlı bir hareket oluşturmuştur. örgütün adı ilk olarak 24 mayıs 1982’de fransız sefareti’ne yapılan bombalı saldırıyı üstlenmesiyle duyulmuştur. fkö ve hamas’tan sonra filistin topraklarında en güçlü üçüncü örgüt olan islami cihad, fikri yapısı ve eylemleriyle diğer islami direniş örgütleri ve cemaatlerinden ayrılmaktadır. örgütün fikri oluşumunda cemaleddin afgani’den, seyyid kutub’a kadar çok sayıda müslüman düşünürün fikirleri etkili olmuştur.
düşünce itibariyle köklü bir yapıya sahip olan örgüt, fiili eylemleriyle de oldukça etkindir. örgüt eylemlerini daha çok intihar komandoları ile patlayıcı madde yüklü araçları kullanmak suretiyle gerçekleştirmektedir.
islami cihad, hedef olarak hamas’la yakın düşünceler taşısa da, arap rejimleriyle ilişkiler ve islami metodoloji konusunda ciddi anlamda ayrışmaktadır. islami cihad, israil ve arap rejimlerini bir madalyonun ikiyüzü olarak görürken, devrimci bir yöntemi savunmaktadır. islami cihad lideri fethi şikaki ekim 1995 tarihinde, israil gizli servisi’nin düzenlediği bir saldırı sonucu malta’da öldürülmüştür.

alıntı:http://home.arcor.de/filistin/filistindirenis/islamicihad/fethisikaki.html

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol