orta karadeniz

sarkilarbircigligasiginmaksasimdi
orta karadeniz bölümü karadeniz bölgesi’nin orta bölümüdür. ordu’nun doğusunda yer alan melet çayı’ndan sinop’un doğusuna kadar uzanır. samsun ve amasya ilinin tamamı, ordu’nun %99’u ve doğu karadeniz bölümü’ne göre güneye daha fazla sokularak tokat ve çorum illerini içine alır.

yer şekilleri doğu ve batı karadeniz’e oranla daha sadedir. dağların yükseltisi azalmış ve dağlar içeriye çekilmiş durumdadır. bunun sonucunda tarım alanları ve ulaşım çok gelişmiştir. en gelişmiş şehri samsun’dur.

orta karadeniz, doğu karadeniz’e nazaran en az yağış alan, kıyı ile iç kesim arasında farklılığın en az olduğu bölümdür. yine de yağış boldur ve yağışlar her mevsime dengeli olarak dağıldığından kurak mevsim yoktur. türkiye ekonomisine katkısı daha çok tarım alanındadır. ülkemizdeki fındık üretiminin yaklaşık yarısı (%41’lik bölümü) ordu ilinde yapılmaktadır. yağış miktarı 1000 milimetreye kadar çıkmaktadır. dağları kıyıya paralel uzanır. başlıca dağları canik dağları, akdağ ve kocadağ’dır.

bu bölümde tarım alanları daha çoktur. yeşilırmak, kızılırmak ve kelkit çayı’nın aşağı kesimleri buradadır. yeşilırmağın denize döküldüğü kesimde çarşamba delta ovalarını oluşturmuşlardır. ayrıca iç kesimlerde suluova, niksar, erbaa ve merzifon ovaları yer alır. bu bölümde yağışlar doğu bölümüne göre daha azdır. çünkü buradaki dağlar,doğudakiler kadar yüksek değildir. denize etkisi iç kesimlere kadar sokulabilmektedir.bu durum,kıyı ile iç kesimler arasındaki iklim farklılıklarının belirgin olmamasına neden olmuştur.

kaynak: vikipedi.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol