basel ii

john maynard keynes
onceleri ulkelere kredi verilirken bakilan tek kriter oecd ulkesi olup olmadigi idi,eger bir ulke oecd ulkesi ise risk weighted assets 0(sifir) alinirdi dolayisiyla risk primi daha dusuk olurdu,basell ii ile birlikte kredi veren kuruluslar bundan boyle ulkenin kredi notuna gore risk belirleyecekler,turkiye’nin kredi notu su anda bbb- oldugu icin kredi verenler verdikleri kredinin %150 sini riskli olarak ayiracaklardir,bunun da %8lik bir bolumu kenarda tutulmak zorunda.

yani turkiye’ye 100 birim borc verecek olan bir kurulus icin hesap;

100 x %150 x %8 = 12 birim kenara ayirmalidir,eskiden bu 0(sifir) idi. bu nedenle turkiye’nin alabilecegi borc miktarinda onemli dusus kacinilmaz ve ancak 7-8 yil icerisinde stabil bir ekonomiyle bunun onune gecilebilir.

turkiye’nin sorunu ne turbandir,laikliktir,turkiye’nin sorunu ekonomisidir,buyumesidir,refahidir.


(bkz: zinisim adnikraf ninekilhet).
igor
hali hazirda zaten zor kredi kullandiran bankalar basel ii kriterlerinden sonra neredeyse imkansiza yakin bir sekilde kredi olanagi saglayacaklardir.ayrica gayrimenkulu olan sirketler icin kredi kullanimi daha da kolaylasacaktir.

bu saatten sonra kimse bana kalkipta "girisimci olun" naralari atmasin. mevcut durumda bile kredi kullanamazken bu kriterden sonra girisimci ve kobiler tarafindan nakit yonetimi iyice zorlasacaktir.

(bkz: girisimci kredileri)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol