elli yedinci alay

angelus
18 mart 1915 tarihinde çanakkale’yi denizden geçemeyen itilaf devletleri, 25 nisan 1915 günü gelibolu ve kumkale’ye asker çıkartarak, çanakkale kara savaşlarını başlatır. arıburnu’ndan karaya çıkıp, conkbayırı’nda ilerleyen kuvvetlere karşı 19. fırka komutanı k. kur. yb. mustafa kemal’in "ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum. biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir." emrire itiat edip düşman durduran birliklerden bir tanesidir.

manastırlı yb. hüseyin avni’nin komuta ettiği bu alay’ın savaşa katılan ilk kadrosu, 25 nisan 1915’te çanakkale’de savaşa girerek hemen hemen tamamı şehit ve yaralı olarak saf dışı kalmıştır.

bu birliğin sancağı savaş terihinde yere düşen tek sancaktır. zira alayın tümü şehit olduğu için sancağı tutacak hiçbir asker kalmamıştır. son askerde şehit olamdan önce sancağını bir ağacın dalına astığı rivayet olunur.

ilgili sancak daha sonra anzak askerleri tarafından avustralya ya getirilimiş olup halen bir müzede sergilenmekte altında ise

"bu alay sancağı gelibolu savaş alanından getirtilmiştir, ama esir edilmemiştir. türk ordusu’nun geleneklerine göre bir ordunun sancağı, alayın son eri ölmeden teslim edilmez. bu sancak, sonuncu muhafızın da altında ölü olarak yattığı bir ağacın dalına asılı olarak bulunmuştur. kahramanlık timsali olarak karşınızda duran bu türk alayı sancağını selamlamadan geçmeyin." ibaresi yer almaktadır.
mementoo
yıllardır ziyaret etmek isteyip de bir türlü gidemediğim ve en sonunda dün bayram tatili vesilesiyle ziyaret etme şerefine eriştiğim şehitlerimiz.hala kendime kızıyorum okadar zamandır buralara neden gitmediğimden dolayı.her türk vatandaşının mutlaka ama mutlaka ziyaret etmesi gerekir hiç bir bahanesi olmadan.ruhları şad, mekanları cennet olsun.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol