yararsız bilgi

mitili
bireye pozitif bir etkisi olmayan bilgidir. şu anda tanım yaparken kendimle çelişir durumdayım. çünkü ben bu olmayan bilgi çeşidine tanım yapamam. kendimce tanım yapsaydım, "yağmur yağınca güneybatıya göç eden pırasaların çıkardığı sese kulak veren bilgidir" derdim. evet böyle derdim çünkü anlamsız bir şey.

hele hele bundan "sözlükte düzeltilmesi gereken hata" olarak bahsetmek çok daha anlamsız. sözlük bilgilerin paylaşıldığı yerdir evet, yeri gelir geyik de yapılır, saçmalanır, garip garip şeyler yazılır. ama her yazılan entry de işimize yaramasa da bir şeyler öğreniriz.

tamam öğrenmesek de olur ama bu tarz entrylerden/başlıklardan bir hata olarak bahsetmek, hele ki sözlükte asıl olmaması gereken hatalardan öncelikli bir hata olarak bahsetmek sözlükten bir bok anlamamaktır kanımca.

mesela az önce karma butonundan arayıp bulduğum bir başlık: koc kadinina gore akrep erkegi burc uyumu.

bu başlıkta okuduğumuz şey hiç işimize yaramıyor olabilir. hatta başlık bile bir işimize yaramaz, tıklamayabiliriz bile. bunun gereksiz ve düzeltilmesi gerektiğini düşünen biri buna niye tıklar? tıklıyor işte neyse. okur entryi, neymiş ne değilmiş görür. e ne yapmış olur bu kişi? sikinde bile olmayan, hatta belki bir anlamı bile olmayan bir şeyi öğrenmiş olur. evet evet, bilgi edinmiş olur en gereksizinden.

"gereksiz" diye tabir edilen bilgilerin çoğu zaten sözlükte çevrilen geyiklerdir -ki onlar olmasaydı "yararlı(!) bilgici"ler burada tek başlarına sıkılıyor olurlardı.

kısaca bilginin bir sözlükte hata sayılması cidden çok gülünç. özellikle de adı bilgi olan bir sözlükte. bilgi bilgidir kardeşim. bilgi bilg bil bibibibibi.

(bkz: yo yo yo çeki davt)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol