ziya paşa

death in babylon
bed-asla necabet mi verir hic uniforma
zerduz palan ursan essek yine essektir.

nush ile uslanmayani etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanin hakki kotektir.

gibi dizelere sahip,ayni zamanda jon turk olan hiciv dolu eserlerine bayildigim sair.
ilean
ziya paşa, 1829 yıllarında doğmuştur. güçlü bir şair olmasının yanısıra, başta saray katipliği olmak üzere; müfettişlik, mutasarrıflık ve vekillik gibi devlet kademelerinde görev yapmış bir devlet adamıdır.

ancak o, bütün görevlerini, şairliğine feda etmiş; memurluğuna son verilmesi pahasına, devleti eleştirmekten ve yeni bir yönetim şekli arayışından vazgeçmemiştir.
onun bu tutumu, devleti aleyhine çevirmiş, bu sebeple ziya paşa, ülkesini bırakıp avrupa’ya kaçmak zorunda kalmıştır.
avrupa’da bulunduğu yıllarda, namık kemal’in başyazarlık yaptığı hürriyet gazetesinde yazılar yazmış, bu yazılarla fikirlerini aktarma fırsatı bulmuştur.
yazılarından birinde osmanlı sadrazamı ali paşa’ya ağır bir hakarette bulunan ziya paşa, osmanlı hükümetinin müracatıyla, ingiliz devleti tarafından tutuklanıp, ingiliz mahkemelerine sevkedilmiştir.
sadrazam ali paşa’nın vefatından sonra, ziya paşa, padişah sultan abdülaziz’den affını istemiş, padişah’ın onu affetmesi üzerine tekrar yurda gelerek memuriyetine devam etmiştir...
ziya paşa’nın, toplumdaki aksaklıkları, bozuklukları dile getirdiği uzunca bir şiiri vardır. şu beyitler, onun bu şiirinden alınmıştır:

bed asla necâbet mi verir hiç üniforma
zerduş palan ursan eşek yine eşektir.
erbab-ı kemâli çekemez nâkıs olanlar, rencide olur, dîde-i huffaş ziyâdan.
http://www.akademi.nl/sayi7/edebiyat.htm

komple teorisyen
ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz özdeyişiyle ünlü osmanlıdönemi devlet adamı, tanzimat dönemi yazarı veşair.oğlu kurtuluş savaşı sırasında söz verdiği zamanda çiğiltepeyi düşmandan temizleyemeyişini gururuna yediremeyip,beylik tabancasıyla intihar eden ünlü komutan reşat çiğiltepedir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol