türk amerikan ilişkileri

independence
senelerdir dilimize pelesenk olan ili$kiler.

stratejik ortaklik, askeri dostluk ili$kileri, turk ve amerikan halklari arasindaki sicak dostluklar, mavi jeans’in levis’i dovebilme ihtimali, washington portakalinin beyaz saray’i gormu$ olma ihtimali vs. vs. vs.

amerikali yetkililer tarafindan en cok sarfedilen cumle ise $u.

+turkiye bizim en onemli muttefikimiz ve stratejik ortagimiz.

vay be.neymi$iz biz.

amerika’nin en onemli muttefiki ve stratejik ortagiyiz olm, boru mu lan?

boru.hatta boru bile degil, o bile degil.

$imdi cumleyi turkcele$tirelim.

+turkiye bizim en onemli kic yalayicimiz ve sinirlarini bize mal mal acan bir kukla.

vay be.neymi$iz biz.

amerika höt dese al bi göt diyen yoneticilerimiz ba$imizda oldukca da bu anlayi$ degi$mez, amerikanin sozde en onemli muttefigi ve stratejik ortagi olmaya devam ederiz.ama i$ temsilciler meclisinde karara baglanan sozde ermeni soykirimi yasa tasarisini onaylatmamaya gelince ba$kan bush bile bir $ey yapamaz, aciz kalir.sonra ankaraya iki burokrat yollarlar ve ne kadar uzgun olduklarini dile getirirler.

bunun da anlami $udur.

+hadi fazla uzatmayin.ba$kan bile yasa tasarisini temsilciler meclisinden gecirmeyin demedi mi? dedi. e ama adamlar dinlemiyor biz ne yapalim.neyse.aklimizdayken siz $u sinir otesi operasyon fikrinden de bir vazgecin.bu operasyon bize ters.

oldu anam.

amerika bugune kadar stratejik ortaklik ve en onemli muttefiklik konusunda ne yapmi$ allaha$kina? pkk’yi teror orgutu listesine bile yeni aldilar.e arada bir avrupa birligine de "turkiye’yi araniza almak sizin menfaatiniz icin son derece onemlidir." dediler mi i$ tamam.al sana muttefik al sana stratejik ortaklik.sonra acin hava sahanizi biz gecicez, acin incirlik ussunu biz konu$lanicaz, getirin askerlerinizi ba$ina cuval geciricez.

korfez sava$i sirasinda askerlerimizin ba$ina cuval gecirenler de bu pek degerli muttefikimizin ve stratejik ortagimizin askerleri degil miydi?

tabiki amerika’nin stratejik ortagiyiz, hem de en onemlisi.bolgede en guclu ulke turkiye ve amerika ile turkiye stratejik ortak olurlarsa bu stratejinin getirisi olarak bolgede en kuvvetli ulke turkiye uzerinden amerika olur cikar.

tabiki amerika’nin muttefigiyiz.yarin iran’a saldirmaya kalksalar iran sinirinda amerika ile ili$kileri olan tek ulke hangisi?

e turkiye?

peki hava sahasini sinirlarini $uyunu buyunu acacak olan ulke kim?

e yine turkiye?

e pek tabiki de amerika’nin muttefigiyiz.iran’a saldiracak olsalar suriye’ye mi gidip sinirlarinizi bize acin diyecekler.hayir elbette.cikartacaklar 8 milyar dolar daha hibe paketi, ac siniri al parayi diyecekler, eh bu sefer akp iktidari meclisin cogunlugunu olu$turuyor, teskerenin gecmemesi de olanaksiz.

tam muttefik olduk bu sefer.

ama tum bunlarin kar$iliginda amerika’ya "$u pkk nin i$ini bitir" dedigimiz zaman "sorunu bari$cil ve diplomatik yollardan halledelim" diyen yine bu sevgili muttefikimiz.irak’ta turkmenlere sahip cik dendikce turkmen katliami yapiliyor.beyaz saray’da agirlanan ve bush tarafindan "sayin ba$kan" olarak hitap edilen ve dun bizim kapimizda kopekken ve hatta dunyayi turk pasaportu ile dola$irken bugun amerika’yi arkasina alip irak yonetiminde soz sahibi olan bir iki densiz de bize posta koyuyor.

e o zaman kusura bakmayin da amina koyayim ben bu ili$kilerin.

ha ama derseniz ki "turk erkekleri ile amerikan kizlarinin yakin ili$kileri", bir numarali taraftariyim yemin ederim.
tetik
sarpa sarmaya başlayan ilişkilerdir.
ilişkiler iyi gitse de gitmese de hep arada kalan biziz. en iyisi siktir etmek ama onu da yapamıyoruz ki!..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol