aptal puma sendromu

karall
malumunuz, yirtici kediler ailesinin orta boy akilli üyelerinden biri olan puma hayavanatinin, matemetiksel hesaplarinin yanlisliklarla sonuclanmasina veyahut inadinin menfi akibetlerle sonuclanmasina sebep olan ahvalin bir baska adidir.

simdi bu güzelim hayavan yakalayacagi avin karsiligi olan enerjiyi bu avi avlarken harcarsa bu ava hic girismez. eger av sonucunda kazanagi enerji avi avlarken kaybettigi enerjiden fazlaysa kari varsa bu isten ise girisir. eger av basladiktan sonra sonucun olumsuz olacagini kesitirirse avi da birakir artik kosmaz pesinden daha. genelde cok kucuk hayvanlarin pesinden de cok kosmaz. büyük hayvanlarin pesinden kosar enerji kari olmasi icin.

bunu tabii yaradanin, akil ve onu kullanabilme potansiyeli olan zeka, hür irade ve manevi bir organ olan yürek gibi cok degerli nimetleri bah$ettigi insan, basaramiyorsa; yani hesaplamayi yapamiyorsa bu alisveristen karsiz olarak geri dönüyorsa veya bütün bunlari yani menfi nihayeti inadi hasebiyle yasiyorsa, bu ortaboy akilli hayvan olan pumanin sendromuna benzetilir insanin durumu.
olayin özünde olan canlinin iki ayagi eksilir ama bunun yaninda cok müsbet vasiflarla donanir. bu esi benzeri bulunmayan vasiflarin sahibi olan insan da en guzel, hata yaparak ögrenir; dogasinda vardir hata insanin. dogasinda hatanin ve hatalarin cok kez bas roll oynadigi bir film olan insanin, hayatinda hatalari bahane etmesi, ders almayip bu sendromu idrak ederek yasamasi, insan yapar hata, olur öyle, demesi de cok dogru olmasa gerek.
yap ama anla! tekrar yapma! bu olsun felsefen! hic bir insan ne kadar mükemmelliyetci olursa olsun mukemmel olamaz. sana göre olsa da, disi seni ici de söz konusu olan mükemmel sayilan insani yakar... eger ben mükemmelim diyorsa zaten havsalasina attir at cöre...

neyse budur vesselam aptal puma sendromu

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol