dave matthews band

seeyouindisneyland
dave matthews band, 1991’in başlarında charlottesville/virginia’da, vokalist & gitarist dave matthews kendi yazdığı parçalarını kaydetmeye karar verdiğinde oluştu. dave, sadece gitarıyla kayıt yapmak yerine, kendi istediği bazı enstrumanların yardımıyla, müzikal fikirlerini daha derin hissettirmeyi tercih etti. dave bu yardımı, baterist carter beauford ve saksofoncu leroi moore ile buldu. ikisi de charlottesville’in müzik arenasında usta jazz müzisyenleriydi. lokal jazz gurusu john d’earth’in tavsiyesi üzerine, 16 yaşındaki müzik dahisi stefan lessard bass çalması için gruba alındı. grubu tamamlayan diğer müzisyenler arasında, klavyelerde grubu iki-üç yıl sonra bırakan peter griesar ve kemanda yetenekli, klasik müzik eğitimli boyd tinsley vardı.

dave matthews band’in planlı ilk resmi şov’u, 11 mayıs 1991’de charlottesville’de özel bir teras partisiydi(warehouse). grubun ilk halka açık şov’u, 1991’de aynı şehirde earth day festivali’ndeydi. hemen ardından haftalık yerel şov başladı ve kısa bir zaman sonra grubun ismi ve müziği hızlı bir şekilde bu çevrede duyuldu. kulüpler, barlar dolmaya başladı, grubun turları daha fazla eyalete yayıldı ve hayranların sayısı inanılmaz bir şekilde arttı.

9 kasım 1993’de dmb’in ilk albümü "remember two things" çıktı. bu albüm 1993 ağustos’unda nantucket adasında muse müzik kulübünde canlı olarak kaydedildi. albüm kolej listesine ilk sıradan girdi ve riaa (recording industry association of america) tarafından altın plak ile ödüllendirildi ve bu dmb için gerçekten önemli bir ödüldü. aynı zamanda, grup turlarını sürdürüyordu ve hayran kitlesi giderek artıyordu. hayranlarının kendi kişisel kullanımları için gösterilerini kaydetmesine izin vererek, dmb günümüzde de devam eden yüksek etkileşimli, büyük bir topluluk(community) yarattı.

1994’ün ilk yarısı süresince, dave matthews band "under the table and dreaming" albümünü kaydetti. 27 eylül 1994 tarihinde albümün çıkışından kısa bir süre önce dave matthews band ilk resmi ulusal turnesine çıktı. turne bir yılın üzerinde sürdü ve tüm turne boyunca biletlerin tamamı satıldı; turne daha sonra avrupa’yı da içine aldı. 1995 sonbaharında grup stüdyoya bir sonraki albümünü yapmak için girdiğinde bir önceki "under the table and dreaming" riaa tarafından tam 4 kez platin plak ile ödüllendirilmişti bile.

30 nisan 1996 tarihinde, dave matthews band’in "crash" albümü çıktı ve billboard listesine ikinci siradan girdi. 1997 yılında düzenli bir program ile kuzey amerika boyunca turneye çıktı ve konser yerlerinde biletlerin hepsi satıldı. dmb ulusal star seviyesine yükselmesine rağmen ilk gününden bugüne kadar "grass roots" mantalitesinden ayrılmadı.

28 ekim 1997’de; bama rags/rca etiketli çift disk olarak piyasaya çıkan canlı kayıt dave matthews band albümü "live at red rocks, 8-15-95" olarak adlandırıldı. herhangi bir pazarlama yada promosyon faaliyeti olmaksızın, billboard listesine üç numara ile giriş yaparak mükemmel bir başarı yakaladı ve hemen devamında platin plak kazandı. bu albüm ile dmb hayranları, yüksek kaliteli ve makul fiyatlı bir albüme sahip olma şansı elde ettiler. bu albüm, karaborsada yüksek fiyatlara satılan ve kötü kayıt edilmis kaçak cd’lere karşın harika bir alternatif oldu. live at red rocks’ın muhteşem başarısı grubun mükemmel turne başarılarıyla birleşince, bir grass roots fenomeni ile baslayan ve büyüyen dmb’nin, amerika’nın en iyi gruplarından biri olduğunu kanıtladı.

28 nisan 1998 tarihli "before these crowded streets" dmb’nin üçüncü stüdyo albümü olarak piyasaya çıktı. bu başarılı kayıt billboard listesine bir numara olarak giriş yaptı. bu grup için çok önemli bir tarihti, bugüne değin en güçlü çıkışını yaptı. dmb bu tarihi takiben 1,5 yıl boyunca bütün ülkeyi kapsayan tur ile stadyum, arena ve amfi-tiyatrolarda sahne aldı.

19 ocak 1999’da dave matthews ve tim reynolds tarafından yapılan akustik performans olan "live at luther college" piyasaya çıktı. tim reynolds dmb’nin bütün albümlerinde hep konuk gitarist idi ve grubun bir çok turnesinde konuk gitarist olarak sahne aldı. dave matthews ve tim reynolds, 96, 97 ve 99 kışında turneye çıktılar ve akustik düet yaptılar. dmb canlı albümleri serisinin ikincisi "live at luther college" billboard listesinde ikinci sırayı aldı ve platin plak riaa tarafından verildi. "live at red rocks" albümü gibi ikinci live albümün başarısı sadece ağızdan ağıza insanların birbirlerine albümü tanıtmalarıyla oldu.

grubun var olan canlı albüm serisinin üçüncüsü "listener supported" 23 kasım 1999’da bama rags/rca tarafindan çıkarıldı. bu albüm new jersey continental havayolları arenasında, eylül 1999’da kayıt edildi ve gösterinin videosu aynı isimle, "listener supported" olarak aynı zamanda çıkarıldı. çift cd albüm hızlıca çift platin plak ile kazandı ve videosu 1 milyon kopya üzerinde satıldı. grup, 2000 yılını daha çok turlar ve konserler ile gecirdi, amerika’da en çok konser veren gruplar arasınadaydılar. dave matthews ve efsanevi yapımcı glen ballard ile los angeles’ta bazı şarkıların sound’unu düzenlemek ve 12 yeni şarkıyı birlikte yazmak için bir araya geldiler. 27 ekim 2001’de "everyday" albümü çıktı. matthews ilk defa elektrik gitar çaldı ve ballard grup üzerine konsantre oldu ve grubun düzenlemelerini yaptı. sonuç olarak, "everyday" albümü olağanüstü bir başarıyla üç platin plak kazandı.

dmb 2001 yazında ülke konserlerinde zamanını geçirdi ve "everday" albümündeki bütün parçaları seyiricilere dinletti. 21 ağustos tarihinde "dave matthews band, the videos 1994-2001" dvd ve vhs olarak piyasaya çıktı. ilk kez bütün dave matthews band kolleksiyonu (ilk 12) videoları, sahne arkası görüntüleri ile birlikte, satışa sunuldu.

23 ekim 2001’de grubun dördüncü canlı albümü olan "live in chicago, 12.19.98" satışa çıktı. bu albümde önemli konuk müzisyenler vardı. victor wooten, maceo parker ve değişmeyen eleman tim reynolds gibi.

grup 2002 ocak ayında, daha önce üçüncü albümleri "before these crowded streets" kaydının yapıldığı plant studyolarında tekrar bir araya geldi. grup, 2000 yılında yazdıkları şarkıların tekrar üzerinden geçip yeni düzenlemeler yaptı ve son bir kaç ay içinde yazdıkları yeni şarkılar üzerinde çalıştılar. bunun sonucunda 16 temmuz 2002’de "busted stuff" albümü ortaya çıktı. "busted stuff" dmb için dönüm noktası olan bir kayıttır; ilk kez bu albümde hiç konuk müzisyen yoktur. albümde en çok sevilen sarkılar, "bartender", "grey street", "where are you going", ve "grace is gone" daha önce konserlerde test edilmiş ve hayranların favoriler listesine giren şarkılardır.

2002 yazında bütün amerika’da konserleriyle yaptıkları başarıyı takiben dmb, "live at folsom field" adında yeni bir canlı albüm çıkardı. toplamda beşinci canlı albümleridir. çift cd / dvd / vhs olarak piyasaya çıkan bu albüm dmb’nin 7/11/01 tarihli performanslarıdır. bu kayıt "everday" ve "busted stuff" albümlerindeki şarkıların ilk canlı versiyonlarını içerir; "when the world ends", "so right", "what you are", "if i had it all", "angel", "the space between", "everyday", "big eyed fish", "digging a ditch" ve "bartender" gibi. konserin dvd kaydı, 22 kamera tarafından çekilmiş ve 5.1 surround ses sistemiyle dmb’nin bugüne kadar sunulan en kaliteli canlı kaydıdır. 2002 aralık ayında, amerika’daki birkaç şehri kapsayan kısa turnelerde iki en beğenilen performansını madison square garden’da sergilemiştir; 12/21/02 tarihinde dmb, james brown ile birlikte sahneye çıkmıştır.

dmb’nin 2003 yaz turnesi, 100.000(yüz bin) üzerinde izleyiciye verdikleri büyük bir konser ile doruk noktasına ulaştı. bu konser 2 milyon dolar hasılat getirip, toplanan para halk eğitim kurumlarına ve parklara bağışlanmıştır. kasım 2003’de "the central park" konseri, dvd ve cd olarak dağıtıldı. yüksek kalitede, 30 civarında kamera ile çekimi, geniş ekran video formatinda ve 5.1 ses sistemi ile kayıt edilen bu dvd ve cd’ler larry jordan tarafından yönetildi. larry jordan daha önce grubun "listener supported" adlı calışmasında da görev almıştı.

yaz/sonbahar 2003, boyd’un "true reflections" ve dave’in "some devil" albümleri ile birlikte ilk defa dmb’nin solo çalışmalarına şahit oldu. some devil’in ilk single’ı "gravedigger" ile dave "en iyi erkek rock vokal" grammy ödülünü kazandı.

kyn :http://www.dmbturkiye.gen.tr
aello
çok başarılıdır bu müzik grubu. rock ve jazz tarzlarında şarkıları vardır genelde. yaratıcıdırlar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol