gökkuşağı neden yuvarlaktir

imgoindeeperunderground
gokkusagi, gunes isinlarinin bir yagmur bulutunun icindeki damlalarda kirilmasi ile olusur. aslinda sadece burada degil ayni sekilde bir selaleden veya bir fiskiyeden akan sudan bile gokkusagi olusabilir.

gokkusagi her zaman bir cember seklindedir. bunun nedeni sanilanin aksine dunyanin yuvarlak olmasi falan degildir. (ki oyle olsa idi bir fiskiyede olusan gok kusaginin duz olmasi gerekirdi) bunun tek sebebi isiklarin damlalarda teker teker kirilmasidir.

herhangi bir damlaya gelen gunes isigi mordan kirmiziya kadar sirasi ile kirilir. fakat bu kirilan isinlardan sadece bir tanesi gozumuze ulasabilir. digerleri ise gozumuzun gorus alani disindadir. ustlerdeki damlalardan gozumuze kirmzi alttakilerden ise mor isik ulasir.

gozumuze ulasan kirilmis isinlar bir cember ustundeki isinlardir. bunun disindakiler gozumuzun gorus alani disinda kalir. boylece biz gokkusagini bir cember seklinde goruruz...

son bir not: eger gunes isinlari ile damlalardan kirilip cikan isinlar arasindaki aci 400 ise mor; 420 ise kirmizi isik gorulur. bu acilarin arasindaki acilar da sirasiyla diger renklerin gorulme acilaridir. bu yuzden gokkusaginin gozumuzle gorulen kismi 20’dir (42-40).

http://www.corlulu.com/sites/03/harunhoca/gokkusagi.htm

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol